I framtiden kan hyllorna i matbutiken se annorlunda ut
I framtiden kan hyllorna i matbutiken se annorlunda ut - Foto: Fredrik Sandberg /TT

Matvarorna som kan försvinna från hyllorna: "Bli mer lättrörlig"

Inflationen har bidragit med att kostnaden för att fylla kylen har ökat rejält. Detta kan komma att påverka framtidens butikshyllor negativt och riskera att konsumenten behöver anpassa sig.


Inflationen har bidragit till att matpriserna fortsätter att skjuta i höjden. Det kan innebära att vi i framtiden riskerar att förlora några viktiga livsmedel.

Ekologisk mjölk i vanliga förpackningar

Tidigare har DN rapporterat om Arla och att de häller över ekologisk mjölk i vanliga förpackningar. En effekt av den förskjutning mellan butikernas egna varor och lågpris. 

– Den ekologiska mjölken som vi inte har avsättning för går in i vanlig konventionell mjölk eller andra produkter. Ekologiskt kostar en liten extra peng som vi inte kan ta betalt för då, helt enkelt, sa Max Wallenberg som är presschef på Arla till DN. 

Matvarorna som kan försvinna från hyllan

Chefsekonomen på Livsmedelsföretagen Carl Eckerdal säger i en intervju med Aftonbladet att vi kan komma att se en minskning av färskvaror framöver som påverkas av både klimat- och energieffekter.

– I frukt- och gröntdisken ser vi produkter som i ickesäsong nu prismässigt ligger på astronomiska nivåer. Som konsument kommer du nog att behöva bli mer lättrörlig och inte räkna med att få med dig favoritgrönsakerna hem framåt, säger han till tidningen. 

Han menar också att detta kan spilla över på andra färskvarugrupper som till exempel fisk och kött där en dalande försäljning kan påverka framtidens butikshyllor. 

Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!