Stockholm

Allt fler kvinnor tar testosteron – för bättre sexlust: "Sensuell och vacker"

Kvinnor i åldrarna 50 år uppåt har börjat använda testosteron för att få bättre sexlust.
Kvinnor i åldrarna 50 år uppåt har börjat använda testosteron för att få bättre sexlust. Foto: Gorm Kallestad/TT/Shutterstock

Kvinnor i åldrarna 50 år uppåt har i stor utsträckning börjat använda hormonet testosteron för att få bättre sexlust. Men det finns flera biverkningar som kan bli kvar livet ut.


Läs mer

Allt fler kvinnor väljer att använda könshormonet testosteron får att få sexlusten tillbaka, rapporterar Dagens Nyheter.

Statistik från Socialstyrelsens läkemedelsregister visar att förskrivningen av testosteron till kvinnor i åldrarna 50 år och uppåt ökar kraftigt från låga nivåer.

De senaste tio åren har kvinnor i åldrarna 50 år och uppåt som brukar testosteron tredubblats. Tidningen skriver att 1 559 kvinnor i förra året fick hormonet utskrivet på recept. 

– Att ökningen är så tydlig är jätteintressant och nytt för mig. Vi är ju annars traditionellt ganska rädda för hormoner i Sverige. Det här visar på en ny trend som speglar intresset för äldre kvinnors hälsa, säger Angelica Lindén Hirschberg, som var med i Läkemedelsverkets expertgrupp, till DN.

Kvinnor tipsar om testosteron som "kåthormonet" 

Enligt en norsk studie har 41 procent av kvinnor i åldrarna 50–59 år brist på sexlust och ser det som ett problem.

En kvinna som tidningen intervjuat berättar att hon tappade sexlusten i 45-årsåldern. Hon intresserade sig för testosteron, även kallad för "kåthormonet",  som rekommenderades i en Facebookgrupp för kvinnor.

Kvinnan kontaktade därefter flera läkare som inte ville skriva ut hormonet eftersom de saknade erfarenhet av behandlingen. Till slut fick hon hjälp på en kvinnoklink som skrev ut hormonet, och kvinnan började smörja in gelen på insidan av armarna och effekten kom efter tre veckor:

– Från att inte ha haft någon sexlust alls fick jag tillbaka samma lust som jag hade när jag var 30 år. Jag kände mig sensuell och vacker och det var så härligt att känna lust igen. Min man blev såklart också väldigt glad, säger kvinnan till tidningen.

Testosteronets biverkningar – klitoris växer

Enligt tidningen finns det flera studier som visar på att kvinnor får tillbaka sin lust och har fler tillfällen med tillfredsställande sex. Men det finns även en baksida med hormonet, testosteronet kan bland annat ge akne och ökad behåring på kroppen och i ansiktet.

Vissa biverkningar kan bli bestående. Kvinnor som använder testosteron med för hög dos i flera månader, kan få hes eller fördjupad röst. Även klitoris kan börja växa och bli svullen, vilket är förändringar som kan bli kvar livet ut.

– Man ska inte gödsla med hormoner, de är väldigt potenta läkemedel. Därför är det så viktigt att doseringen blir rätt. Vi vet heller inte något om långtidsriskerna med behandlingen. Det finns inga testosteronpreparat som är godkända i Sverige för behandling av kvinnor, i stället används läkemedel som är avsedda för män med testosteronbrist. Män behöver doser som är omkring tio gånger större än för kvinnor, vilket gör att kvinnor bara ska ta en bråkdel av en klick av den gel som oftast används.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.