Flygbolaget Finnair kritiseras för tidigare anställningsreformer.
Flygbolaget Finnair kritiseras för tidigare anställningsreformer. - Foto: Markku Ulander/AP/Lars Pehrson / SvD / TT

Flygbolaget Finnair anställde kvinnor – utifrån bröststorlek

Flygbolaget Finnair anställde kvinnliga sommarjobbare utifrån hur stora bröst de hade. Detta efter att en före detta utvecklingschef publicerat ett inlägg på Linkedin med sin historia om en sexistisk arbetskultur.


Det var efter att flygbolaget Finnairs tidigare utvecklingchef Jori Eskolin skrev ett inlägg på Linkedin och berättade om sin tid på flygbolaget, som fick många att ilsknade till, skriver Expressen.

I inlägget skriver den tidigare chefen att han "kom att tänka på så kallat sexistiskt beteende, eller på ren finska sexistisk skit" och att han hade en "rejäl historia om det".

Cheferna delade in sökande efter bröststorlek

Jori Eskolin skriver vidare att han 2018 blev ombedd av två chefer på Finnair att hjälpa till med sommarrekryteringen, och att alla ansökningar då var indelade i tre kategorier.

Den första kategorin var de med stora bröst och den andra med cv-bilder där man inte kunde se brösten, de räknades som "fula". Den sista gruppen av ansökningar är de som åkte i soporna direkt. 

– Vi har redan sorterat bort alla cv utan bilder för vi vill inte att fula människor ska jobba här, hävdar Jori Eskolin att en av cheferna sagt.

Den tidigare utvecklingschefen skriver att han sa till de andra cheferna och menar att de gjorde något olagligt. Cheferna ska då ha svarat att urvalsprocessen är något de alltid gjort.

Eskolin skriver vidare att han då ska ha vänt sig till företagets personalavdelning, då ska han ha fått svaret att "det är bara så det är".

Anställda på Finnair bekräftar sexistisk arbetskultur

Finska tidningen Iltalehti har intervjuat tre tidigare anställda på Finnair som bekräftar att det fanns en sexistisk arbetskultur på flygbolaget.

– Det är väldigt oroande och tråkigt att höra något sådant. Jag har inte fått någon information om den här typen av beteende tidigare, säger Finnair Kitchen-chefen Marika Nieminen till tidningen och berättar vidare att man startat en intern utredning efter larmet från tidigare anställda.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!