Pengacoachen Mathilda Vernersson ger flera handfasta råd om hur du ska tänka innan du bokar din drömresa.
Pengacoachen Mathilda Vernersson ger flera handfasta råd om hur du ska tänka innan du bokar din drömresa. - Foto: Övertillannat/Henrik Montgomery/TT

5 sparknep till drömresan – så räddar du semesterkassan

Nyheter24:s ekonomibloggare Mathilda Vernersson delar med sig av sina bäst tips om hur du ska tänka innan du väljer att resa iväg i påsk eller inför sommaren.


För många är en utlandsresa en dröm om att få komma iväg och släppa taget om de vardagliga tingen hemma. Att få uppleva nya platser är en möjlighet att utveckla sig själv och skapa minnen för livet.

Oavsett om du vill sola på en exotisk strand, utforska historiska sevärdheter eller upptäcka nya spännande städer, finns det en hel värld att upptäcka utanför Sveriges gränser. 

Då är det ingen god idé att spendera pengar på resor

Men på grund av skiftande ekonomiska omständigheter, med bland annat inflation, stigande matpriser och räntor har många svenskar just nu en kärv ekonomi. Trots detta vill många resa iväg under påskledigheten eller i sommar.

– Jag är nog inte ensam om att känna att ekonomin är tajtare än vad den var för bara ett år sedan. Att då ge sig ut och resa om man känner sig osäker kring att ekonomin inte tål det är aldrig en bra idé. Det kommer ändå inte ge dig den där goa känslan som en resa ska göra, säger ekonomibloggaren Mathilda Vernersson till Nyheter24.

Mathilda Vernersson berättar vidare att det inte är en god idé att resa på exempelvis lånade pengar. Det gäller både om man lånar från sitt kreditkort eller från sig själv – och tar pengar från sin buffert.

– Om du redan kämpar med att betala räkningar och hantera din ekonomi på ett bra sätt, är det bättre och vänta med den där upplevelsen tills man är mer ekonomiskt stabil och kan njuta av det fullt ut.

Här kan du läsa mer om Mathilda Vernersson som bland annat driver hemsidan Över till annat och podcasten "Slut på kontot".

"Utan en plan så kommer du aldrig känna frihet"

Om du däremot har en stadig ekonomi och kan klara dig vid oförutsedda händelser har Mathilda Vernersson några tips på vägen om du är riktigt, riktigt ressugen.

Det första du ska göra enligt Mathilda är att skapa en budget. Hon berättar att det ofta är en vanlig missuppfattning kring en budget och att den är begränsande.

– Men det är helt tvärtom. Utan en plan så kommer du aldrig att känna frihet. Bestäm hur mycket pengar du vill spendera på din framtida semester och planera sedan din budget för att hjälpa dig att nå ditt mål.

När du väl gjort en budget ska du göra en sparplan för din semester, och därefter bestämma hur mycket du vill spara veckovis eller månadsvis för att nå ditt semestermål. 

– Skapa en sparplan för din semester. Bestäm hur mycket du vill spara varje månad eller vecka för att nå ditt semestermål. Se till att göra dina besparingar till en prioritet och försök att undvika onödiga utgifter för att snabbare nå dit.

Lista: Så sparar du pengar till drömresan

  1. Sparplan: Säg att du vill åka till Gran Canaria i Oktober som kostar 35 000 för din familj. Du har sju månader på dig. Det betyder att du behöver spara 5 000 kronor varje månad för att göra denna resa. Vad kan du justera och dra in på för att klara detta. Det är att sätta en tydlig plan. Det är också mycket lättare att spara när man har ett tydligt mål och inte bara spara för sparandets skull.
  2. Minska dina utgifter: Titta på dina månatliga utgifter och se om det finns några kostnader som du kan minska eller helt ta bort. En stor bov i många svenskars ekonomier är bland annat streamingkostnader och oanvända gymkort. Kapa så mycket du kan och håll siktet mot drömresan.
  3. Kringkostnader: Glöm inte att även planera för kringkostnader. Bara för att resan, hotell och all inclusive är betalt så innebär det inte att allt är betalt. Du behöver bensin till flygplatsen, parkering för bilen, kanske en lunch på flygplatsen innan avfärd och för många även kostnader kring taxfree. 
  4. Försäljning: Sälj gamla saker du inte längre behöver eller använder, såsom kläder, möbler eller elektronik. Vi har många 1 000-lappar i våra garderober, källare och på vinden.
  5. Budgetresa: Något som är mycket billigare är att resa och upptäcka sitt närområde. Ta ett par övernattningar på ett trevligt ställe nära hemma som inte betyder att du måste resa så långt.

Här finns mer tips från Mathilda Vernersson som gör vardagsekonomin lite roligare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!