Kreativa Karin ger mer pyssel åt folket.
Kreativa Karin ger mer pyssel åt folket. - Foto: Karin Andersson

3 enkla påskpyssel du kan göra – högtidens finaste dekorationer

Påskpyssel är en populär sysselsättning under helgen. Här tipsar pysseldesignern Kreativa Karin om hur kan göra färgsprakande påskdekorationer med enkla medel och material som du redan har hemma.


Att pyssla inför påsken är ett trevligt sätt att komma i påskstämning och samtidigt skapa personliga och unika dekorationer. Det kan vara allt från att måla ägg till att göra påskkort eller dekorera påskris.

En som är ett proffs på allt med pyssel och därtill är Kreativa Karin, egentligen Karin Andersson, som sätter allt med kreativitet och skapande i fokus. Ett iögonfallande signum för Karins pyssel är de färgstarka detaljerna som ofta görs i naturmaterial, vilka hon delar med sig av på sin Instagram Kreativakarin eller på sin hemsida.

– Nu längtar vi efter vår och ljusa härliga färger. Påsken är väldigt lekfull med söta små fluffiga djur, mönstrade ägg och färgglatt godis. Jag tror de flesta vill dekorera lite inför våra stora högtider och blir inspirerade av påskens symboler och vårens växter och blommor, säger Kreativa Karin till Nyheter24.

När går man påskkärring? Här är dagen som gäller för ditt barn

Återanvänder andras högtiders pynt

Kreativa Karins öga för pyssel och design har hon haft med sig sedan barnsben, då hon är uppvuxen i en kreativ familj och alltid pysslat. För nio år sedan började hon däremot pyssla på heltid och har sedan dess jobbat med sitt företag, arbetat med sociala medier och influencersamarbeten.

Karin har även skrivit en serie av pysselböcker där hon ger färgstarka och inspirerande pysseltips, med förslag på material som är bra att ha och kreativa projekt att sysselsätta sig med.

– Pyssel är perfekt för man får prova många olika tekniker och material och det är en härlig känsla att skapa något användbart eller förvandla en sak till något nytt.

– Jag tycker om att återanvända andras högtiders pynt, som enkla julkulor som blivit över kan målas i pastelliga kulörer och förvandlas till kaniner och kycklingar! Påskfjädrar i riset och annat pynt kan man skapa på massor av olika sätt. Fjädrar kan klippas till eller vikas av papper, pärlas på pärlplattan eller tas in från naturen i form av blad som man målar på båda sidorna.

Pyssel till påsk 2023 – fjädrar till påskriset

Vill du göra egna fjädrar till påskriset kan du använda samla på dig en bunt med eklöv. De kan man måla på båda sidorna och i alla möjliga färger med en hobbyfärg.

Först pressar man löven mellan sidorna i en tidning med några tunga böcker. Påsklöven kan du sedan fästa med hjälp av små miniklädnypor i olika färger.


Påskpyssel 2023 – påskkulor att hänga i påskriset

– Man kan även dekorera riset med små minivimplar, äggskal fyllda med kycklingar eller återbrukade material som blommor av äggkartong eller små morötter. 

Om du vill hänga något annat i påskriset än de klassiska fjädrarna kan du bland annat använda dig av gamla julkulor och i stället göra dem till påskkulor. 

Här har Kreativa Karin målat över påskkulorna i olika färgglada färger med hobbyfärg. För att ge liv till påskkulan fäster du dit ögon och öron som du klipper till i papper. Blir det en påskhare eller en kyckling?

Pyssel av äggkartonger – påskens inredningsdetalj

Det perfekta påskpysslet för både stora och små är att skapa påskdekorationer av äggkartonger.

Med kartongerna kan du bland annat göra påskkärringar som en fin inredningsdetalj eller en höna som du kan använda som en äggkopp. Fantasin är din största resurs!

Här har Karin med sax, lim och färg skapat flera olika påskdekorationer av äggkartonger. Visst är de söta?

Tipspromenad till påsk: 25 roliga frågor – med färdiga svar

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!