Planerar du att resa i sommar finns det 5 sparknep du bör känna till innan du åker iväg.
Planerar du att resa i sommar finns det 5 sparknep du bör känna till innan du åker iväg. - Foto: Janerik Henriksson/TT/Henrik Montgomery/TT

5 sparknep inför din solresa – kom undan billigare och snabbare

Om du vill resa i vår och sommar trots rådande inflation och den för många oron inför sin privatekonomi finns det 5 enkla sparknep du bör känna till – inför en mer budgetvänlig semester.


Om man reser under en period med hög inflation kan det bli betydligt dyrare än vad man hade tänkt sig, eftersom priserna på flygbiljetter, hotellrum, mat och andra resekostnader kan ha ökat markant.

Trots detta väljer flera svenskar att ändå resa under en period med hög inflation av olika anledningar. Det kan exempelvis bero på att de har planerat resan under en längre tid och inte vill eller kan avboka den.

Ibland kan det också vara så att man inte har full koll på den faktiska köpkraften och vad som är rimliga priser, vilket kan leda till att man överskattar sina budget.

Här kan du läsa om 5 sparknep till drömresan – så räddar du semesterkassan.

Riskerar att förvärra ekonomin med resor

Det är dock viktigt att vara medveten om att resor under perioder med hög inflation kan få ekonomiska konsekvenser på längre sikt.

Om man spenderar mer pengar än man egentligen har råd med kan det leda till  ekonomisk instabilitet, vilket kan påverka ens möjlighet att spara och investera på ett positivt sätt.

Ica Bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér som Nyheter24 pratat med menar däremot att resor i dagsläget bör vara otänkbara, i och med rådande inflation som pressar svenskarnas privatekonomi. 

– Det är kanske värt att semestra billigare, på ett billigare sätt, och att man slår på nästa år i stället när man ser hur ekonomin har utvecklats. Just nu handlar det mer om att 'släcka lite bränder' och inte riskera att förvärra ens ekonomi, säger Magnus Hjelmér till Nyheter24.

Han poängterar däremot att det hela i själva verket inte handlar om att skambelägga de som väljer att resa.

Lista: 5 Sparknep – så klarar du din resebudget

  1. Jämför priser: Innan du bokar din resa, se till att jämföra priser på olika webbplatser och resebyråer för att hitta de bästa erbjudandena. Det finns många online-verktyg som gör detta enkelt och snabbt.

  2. Resa utanför högsäsongen: Att resa under lågsäsongen kan vara ett enkelt sätt att spara pengar på din resa. Priserna på flygbiljetter och hotellrum kan vara betydligt billigare utanför högsäsongen, vilket gör att du kan resa längre för mindre pengar.

  3. Undvik turistfällor: Turistfällor kan vara dyra och överkommer ofta din budget. Genom att leta efter alternativ till de mest populära turistattraktionerna, kan du hitta liknande upplevelser till ett billigare pris.

  4. Ta med egen mat: Om du vill spara pengar på mat under resan, handla på lokala livsmedelsbutiker istället för att äta på restauranger varje måltid. Detta kan också hjälpa dig att uppleva den lokala matkulturen på ett mer autentiskt sätt.

  5. Ha alltid en akutkassa. Om för stora utgifter under semester påverkar din senare likviditet. En akutkassa är med andra ord en sparad buffert som du ser till att aldrig röra förutom vid just akutfall. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Nordkorea har avfyrat ballistisk robot

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen väntas vända upp

Stockholmsbörsen ser ut att vända upp efter fredagens nedgång, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Morgonens nyheter 22 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

1 timme sedan
Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.