Ris innehåller arsenik
Ris innehåller arsenik - Foto: Henrik Montgomery/TT

Så minskar du gifthalten i ris – enligt hälsocoachen

Ett sädesslag som innehåller mycket arsenik är ris. Äter man stora mängder arsenik kan det öka risken för cancer. Men hälsocoachen Johannes Cullber har ett tips på hur man kan minimera mängden arsenik i ris.


Johannes Cullberg är certifierad kost- och hälsocoach. Han jobbar med hälsa och välmående och har ett konto på Instagram med 140 tusen följare, där han inspirerar människor till att leva ett hälsosamt liv.

Nyligen gick Johannes ut och varnade sina följare för arseniken i ris och tipsade om hur man blir av med nästan all arsenik från riset.

Arsenik finns i berggrunden

Arsenik finns enligt Livsmedelsverket i berggrunden i många länder. På så sätt kan arseniken hamna i vattnet som man sedan vattnar växter och odlingar med. Vissa spannmål absorberar då arseniken, däribland ris.

Livsmedelsverket avråder föräldrar att ge barn under sex år riskakor eller risdrycker på grund av arseniken. Dock är det ingen fara för hälsan om en vuxen person äter ris några gånger i veckan, det krävs större mängder arsenik för att det ska bli farligt.

Arsenik kan öka risken för cancer

Äter man riktigt höga mängder arsenik kan de ge ökad risk för cancer. Men det finns sätt som gör att du kan minimera mängden arsenik i ris med över 70 procent, något som Johannes tipsar om på sin Instagram.

Så kan du få ner arsenikhalten i ris

Han menar att om man kokar ris som pasta, med betydligt mer vatten än vad som är angivet på paketet, och häller av det så kan arsenikhalten minska med mer än 50 procent.

Man kan även koka riset med fyra gånger mer vatten, än vad som står på paketet, och sedan hälla av vattnet efter fem minuter. Sen ersätter man det vattnet med två gånger mer vatten, än vad som står på paketet, resterande koktid. Denna metod menar Johannes skulle sänka arsenikhalten i vitt ris med över 70 procent.

ris
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!