13-åring lyckades stanna skolbuss – chauffören svimmade
Nu hyllas den 13-åriga Dillon Reeves för sin hjälteinsats. - Foto: AP/TT

13-åring lyckades stanna skolbuss – chauffören svimmade

66 skolbarn skulle hem från en mellanstadieskola i Warren Michigan då bussföraren plötsligt svimmade. Nu hyllas 13-åriga Dillon Reeves som lyckades stoppa bussen från att köra över i felkörfält.


I en video från bussen kan man se hur föraren fläktar sig själv med en keps och hör av sig till transportkontoret för att berätta att hon mår dåligt och kommer behöva stanna bussen.

Strax därefter svimmar hon, samtidigt som bussen rullar vidare på vägen.

13-åringen lyckas stanna bussen

Det uppstår panik i bussen samtidigt som den 13-åriga Dillon Reeves uppfattar vad som precis hänt. På videon ser man hur han tar sig fram till förarplatsen, tar tag i ratten och sätter sin fot på bromspedalen. 

Samtidigt som han lyckas stanna bussen uppmanar han sina skolkamrater att ringa nödnumret 911. 

– Under mina mer än 35 år i skolväsendet har jag aldrig varit med om ett sådant här extraordinärt exempel på mod och mognad, säger skolföreståndaren Robert Livernois till AP.

"Vad tusan har han gjort?"

Förbipasserande bilister lyckades hjälpa barnen ut från bussen där barnen sedan togs hand om av skolan och polisen. Därefter kom föräldrarna och hämtade dem. 

– Min första kommentar när polisen ringde var ”vad tusan har han gjort?”, men polisen svarade ”nej, nej, nej, det här är ett bra samtal. Din son är en hjälte”, säger 13-åringens pappa Steve Reeves.

Skolan ska se över sina rutiner

Vad som orsakade att föraren svimmade är oklart i dagsläget. Robert Livernois säger på en pressträff att inget liknande inträffat förut och att skolan ska se över sina rutiner så att något liknande inte sker igen.

– Med facit i hand vet jag inte hur den här situationen hade kunnat lösa sig på ett bättre sätt. Det var jättebra att vi hade ett sådant ankare som Dillon på bussen, säger Robert Livernois till AP.

USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!