Nu har rådjuren börjat få sina ungar
Nu har rådjuren börjat få sina ungar - Foto: Hasse Holmberg

Så hanterar du ett ensamt rådjurskid – många gör helt fel

Våren är här och rådjuren har börjat få sina ungar. Ungarna gömmer sig gärna de första veckorna. Har du hittat en ensam rådjursunge i din trädgård? Nyheter24 reder ut vad du bör göra då.


Våren är här och rådjuren har börjat få sina ungar. Rådjur föder ungar en gång per år och oftast mellan slutet av maj och mitten på juni, enligt Jägareförbundet. Vanligast är att rådjuren får mellan ett och tre kid, som rådjurens ungar kallas. 

Rådjurskillingar gömmer sig själva redan första dygnet

Både bockar och getter blir könsmogna vid ett årsålder. Getter föder oftast sina första killingar vid två års ålder. Det är dock inte helt ovanligt att de parar sig först under sitt andra levnadsår. Redan en timme efter födseln kan ungarna gå och efter ungefär åtta timmar söker de upp en egen plats att gömma sig på.

Då flera getter redan fått sina killingar är det nu folk som berättar om att de hittat ensam rådjursungar i sina trädgårdar. Många blir rädda att de är övergivna och vill ringa viltvårdare. Men faktum är att kiden sällan är ensamma eller övergivna. Deras mammor besöker dem ofta tre till sex gånger per dygn, för att dia och håller sig sällan långt bort.

Vad ska man göra om man hittar ett ensamt rådjurskid?

I en intervju med tidningen Djurskyddet berättar Teodor Möller från Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, KVF Riks, vad man ska göra om man ser en ensam rådjursunge.

– Oftast är killingen inte övergiven utan honan har den under uppsikt. Det är inte alls ovanligt att rådjuret besöker sin killing korta stunder och det sker ofta på nätterna. Även om personerna som har rådjurskillingen i sin trädgård tycker att de har bra uppsikt över den, så är det mer regel än undantag att de faktiskt missar när modern kommer dit, säger Möller.

Han menar även att ungarna i vissa fall kan bli lämnade upp till tre dygn utan att det är någon fara med dem.

Så här gör du om du hittar en ensam rådjursunge

  • Lämna ungarna ifred. Mamman är troligen i närheten även om du inte ser henne.
  • Har ett barn lyft upp ungen och burit iväg på den, se då till att den hamnar på exakt samma plats som innan.
  • Var inte orolig för att rådjurskidet skulle dofta människa, mamman kommer ta hand om sin inge ändå.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!