Skattebetalarna betalade för Silvias poolrenovering
Anledning till att skattebetalarna fick understöda renoveringen är den 200 år gamla överenskommelsen om kunglig dispositionsrätt, skriver SVT. - Foto: Pontus Lundahl / TT & Jonas Ekströmer/TT

Skattebetalarna betalade för Silvias poolrenovering: 744 000 kronor

SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjar den maffiga summan som skattebetalarna fick betala för drottning Silvias poolrenovering på
Drottningholms slott 2018.


När drottning Silvia fyllde 50 år fick hon i födelsedagspresent en badpaviljong av familjen Wallenberg, av värde nio miljoner kronor. 

25 år senare, år 2018, var det dags att rusta upp badpaviljongen med tillhörande swimmingpool. Men denna gång var det varken familjen Wallenberg eller kungahuset som stod för kalaset. 

Skattebetalarna fick stå för den maffiga renoveringen. Det var Statens fastighetsverk (SFV) – och skattebetalarna som stod för summan, rapporterar SVT:s ”Uppdrag granskning”

Maffiga summan: 744 000 kronor

En billig renovering blev det inte heller och notan landade på totalt 744 000 kronor.

– Det är drottning Silvia som mottog gåvan, men när poolen hamnar i slottet så blir det ett fastighetstillbehör och då är det en del av fastigheten och vårt ansvar att sköta den, säger fastighetsdirektör Peter Wallin på Statens fastighetsverk till SVT.

– Jag utgår ifrån att man tycker att det är okej.

Att det är skattebetalarna som står för renoveringar, underhåll och hyror för kungafamiljens bostäder beror på den 200 år gamla överenskommelsen om kunglig dispositionsrätt, skriver SVT. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!