Därför kan jordgubbar öka risken för blodpropp
Därför kan jordgubbar öka risken för blodpropp - Foto: Johan Nilsson/JANERIK HENRIKSSON / TT

Dolda hälsorisken med jordgubbar – här är de som bör undvika sommarbäret

Det talas ofta gott om jordgubbar och dess hälsoeffekter. Men det finns även vissa nackdelar med jordgubbar. Doktor Lennart Skoog berättar vad man bör tänka på när man äter jordgubbar och varför det kan öka risken för blodpropp hos vissa personer.


Jordgubbar är något som många tycker är väldigt gott och äter mycket av på sommaren. Men det kan faktiskt finnas vissa hälsorisker med att äta mycket jordgubbar.

Jordgubbar är en stenfrukt som innehåller bland annat C-vitamin, järn och K-vitamin. Dessa näringsämnen är egentligen bra för kroppen, men för stora mängder K-vitamin kan ha en negativ hälsoeffekt för de som äter en blodförtunnande medicin.

För mycket jordgubbar kan öka risken för blodpropp

Blodförtunnande mediciner är vanliga, men kan vara farliga att kombinera med andra läkemedel eller vissa livsmedel.

I en intervju med Hemmets Journal berättar läkaren Lennart Skoog om den negativa hälsoeffekten av jordgubbar.

Doktor Skoog berättar att om man äter mycket jordgubbar kan blodet bli tjockare, stelna lättare och därmed ökar risken för en blodpropp. Andra livsmedel som också innehåller mycket K-vitamin är broccoli, brysselkål, persilja, avokado och morot.

Håll en jämn takt

Den som vill äta jordgubbar, trots att man äter blodförtunnande medicin bör göra det i en jämn takt.

– Om man gärna vill äta någon av dessa produkter är det viktigt att man äter dem varje dag så att effekten på blodets levringsförmåga blir lika från dag till dag och därmed är det möjligt att ordinera vilken dos du behöver, trots att du äter livsmedel som innehåller K-vitamin, säger doktor Lennart Skoog till Hemmets Journal.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!