Enkla giftfria myggmedel
Enkla giftfria myggmedel - Foto: Malin Ekmark / Johan Nilsson / TT

Hemgjort myggmedel med grejer från skafferiet – så här gör du

Myggor är ettriga insekter vars bett kan klia i flera dagar. Myggmedel är ofta rätt dyra och luktar illa. Här är ett recept på ett välluktande myggmedel som enkelt görs med grejer från ditt skafferi.


Myggor kan vara riktigt besvärliga och ettriga insekter. Att vifta bort dem eller klä sig i heltäckande kläder känns inte alltid aktuellt. Att köpa ett myggmedel kan fungera, men de är ofta rätt dyra, luktar illa och innehåller kemikalier som kan irritera huden. 

Men det finns faktiskt ett myggmedel man kan göra med saker man redan har hemma. Det är billigare för plånboken, luktar godare och kan användas även på mindre barn, till skillnad från andra myggmedel som inte brukar rekommenderas till barn under tre år.

Hemmagjort myggmedel

Enligt Allas ska myggmedlet lukta gott och gå att ha framme i solen utan att effekten avtar. Allt man behöver göra för att skapa medlet är att slänga i ingredienserna i en sprejflaska och skaka om. Ingredienserna är sådant man kanske ändå har i skafferiet.

Till receptet behöver du:
10 nejlikor
3 dl rapsolja
½ citron
Vatten

Doften som håller mygg borta

För den som inte vill smörja in sig med myggmedlet går det även bra att tända ljus som innehåller citronella eller citrondoft, menar Allas. Myggor hatar nämligen doften av citronella och citrus. Har man inte ett sådant doftljus kan man istället droppa några droppar av essencen i ett vanligt värmeljus.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!