Datum att ha koll på inför höstens antagning.
Datum att ha koll på inför höstens antagning. - Foto: Veronica Johansson/SvD/TT/Jessica Gow

Saker att tänka på om du sökt en utbildning i höst – då kan du bli av med platsen

Den 12 juli fick alla som sökt en högskole- eller universitetsutbildning för höstterminen 2023 sitt antagningsbesked. Här berättar Nyheter24 vad du bör tänka på med antagningen och viktiga datum att ha koll på i sommar.


Den 12 juli fick alla som sökt en högskole- eller universitetsutbildning höstterminen 2023 besked om de blivit antagna eller inte. Nyheter24 har listat några viktiga datum att ha koll på och saker att tänka på inför antagningen och höstens studier.

Om du vill behålla din plats 

Du har till den 21 juli på dig att acceptera eller neka de platser man blivit tilldelad. Enligt Antagning.se är det viktigt att man aktivt tackar ja om man blivit antagen till en kurs och vill gå den, annars riskerar man att bli av med platsen.

Besked vid reservplats

Om du fått en reservplats på en utbildning är det viktigt att du tackar ja till den platsen om du vill behålla den. Annars har du ingen chans att komma in på utbildningen denna termin. Det går även att tacka nej om du ångrat dig.

Andra antagningsbeskedet

För dig som blivit erbjuden en reservplats och tackat ja till den platsen kommer att få veta huruvida du kommit in på utbildningen eller inte vid andra antagningen. Det andra antagningsbeskedet behöver du inte svara ja eller nej på.

Terminsstart HT23

Om du blivit antagen och tackat ja till en utbildning i höst kommer du få information om schema, kursstart och registrering av högskolan eller universitet som ger utbildningen.

Viktiga datum att ha koll på

  • 12 juli: Första antagningsbeskedet med svarskrav
  • 21 juli: Sista svarsdagen
  • 27 juli: Andra antagningsbeskedet
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!