Därför ska du inte lägga dina kantareller i en plastpåse.
Därför ska du inte lägga dina kantareller i en plastpåse. - Foto: Martina Holmberg/TT/Pexels

Därför ska du INTE lägga dina kantareller i en plastpåse – enligt experten

Nyheter24 har pratat med svampexperten Anne-Karin Mikonaho om vad man bör tänka på när man plockar kantareller och varför man inte ska lägga den delikata svampen direkt i en plastpåse.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Kantarellsäsongen här och många ger sig ut i skog och mark för att hitta den delikata svampen. Men det kan faktiskt vara lätt att ta fel på svampen och istället råka plocka den oätliga narrkantarellen, något som Nyheter24 skrivit mer om.

Nyheter24 har pratat med Anne-Karin Mikonaho som är svampkonsulent och regionombud för Svampkonsulenternas Riksförbund om kantareller och varför man inte bör lägga dem i en plastpåse när man är ute och plockar.

Därför ska du inte lägga kantarellerna i en plastpåse

När man är ute och plockar svamp ska man inte ta med sig en plastpåse och lägga dem i, det kan nämligen förstöra svampen.

– Ta med dig en luftig svampkorg att plocka i eller en papperspåse. I plastpåsar blir svampen snabbt dålig och börjar kompostera, säger Mikonaho till Nyheter24.

Anne-Karin Mikonaho har även berättat om hur man hittar kantareller hela säsongen – mer om det kan du läsa här.

Därför ska du fota ditt kantarellställe

Andra saker som kan vara bra att ha med sig när man plockar svamp är svampkniv och en borste för att grovrensa svampen på plats i skogen.

Ska du vara ute längre tid kan det även vara bra att ta med sig myggmedel, vatten, något att äta, papper och lite våtservetter.

Hittar man ett riktigt bra kantarellställe brukar det löna sig att uppsöka samma plats varje år. Då kantareller trivs på samma ställe och växer där år efter år, menar Mikonaho.

– Om du har hittat en ny plats, besök den ofta och ha koll. Ta med mobilen och ta foton, då kan du dokumentera när och var du hittade vad säger Anne-Karin Mikonaho till Nyheter24 och fortsätter:

– Letar du nytt svampställe, använd en mobilapp för att hitta tillbaka. Ta med kompass om du kan, det är inte mobiltäckning överallt.

/
/