En bok har lämnats tillbaka till bibliotek efter 119 år på vift.
En bok har lämnats tillbaka till bibliotek efter 119 år på vift. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Paul Wennerholm/TT

Bok återlämnad efter 119 år

Det var på ett bibliotek i den amerikanska delstaten Massachusetts som boken som lånades för nästan 120 år sedan återlämnades. Var boken har varit i alla dessa år är dock fortfarande ett mysterium.


Det var i början av juli som ett bibliotek i Massachusetts fick ett samtal från Stewart Plein, en museiintendent, ansvarig för sällsynta böcker på det amerikanska universitetet West Virginia University. I USA får biblioteksböcker som inte längre tillhör bibliotek en stämpel med ordet "Withdrawn", eftersom att denna bok saknade en sådan stämpel bestämde sig museiintendenten att kontakta biblioteket som var angett i boken. 

Boken är fortfarande i bra skick

Exakt när boken lånades ut är svårt att se då stämpeln blivit något utsuddad, men man har lyckats utröna att den lånades ut någon gång mellan den 14 februari 1904 och den 14 februari 1905. En tidigare stämpel som fortfarande är läsbar visar även att boken lånades ut den 10 december 1903. Trots de många åren på vift, är boken fortfarande i förvånansvärt bra skick och bokryggen fortfarande stabil.

– Den som innehaft boken i alla dessa år, har haft den i en kontrollerad miljö. Den har inte tummats igenom, säger Olivia Melo, chef på biblioteket till New York Times.

Vanligt att gamla böcker lämnas tillbaka

Till New York Times berättar Olivia Melo att det är vanligt att gamla böcker som varit på vift lämnas tillbaka. Men standarden för dessa böcker brukar vara att de varit borta i 10-15 år. 119 år är den längsta period en bok varit saknad och kommit tillbaka till biblioteket i Massachusetts.

Boken i fråga publicerades 1881, är skriven av en skotsk fysiker vid namn James Clerk Maxwell, och behandlar teorier om elektricitet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!