En gorilla som fram tills nu trotts vara en hane har fött en unge på ett zoo i Ohio.
En gorilla som fram tills nu trotts vara en hane har fött en unge på ett zoo i Ohio. - Foto: Jens Meyer/AP/TT

Zoo trodde gorillan var hane – tills den födde ungar

En extraordinär händelse utspelade sig på ett zoo i den amerikanska delstaten Ohio när en gorilla, som tidigare troddes vara av manligt kön, födde en unge. Överraskningen kom till när personalen plötsligt märkte att gorillan höll en nyfödd unge i sin famn.


Den åttaåriga gorillan vid namn Sully, som bott på Colombus Zoo i Ohio sedan 2019, hade fram tills nu antagits ha varit en hane. Det var när personalen upptäckte gorillan med att sitta med en nyfödd unge i famnen som sanningen visade sig. 

– Det är svårt att könsbestämma yngre gorillor. Till ungefär åttaårsåldern är hanar och honor ungefär samma storlek och har inga framträdande könsorgan, skriver Colombus Zoo i ett pressmeddelande.

Visar inga tecken på dräktighet

Gorillor visar, tillskillnad från människor, inga tecken på graviditet, då gorillafoster är mindre än mänskliga foster samtidigt som gorillor redan, utan att vara gravida, har stor buk.

Gorillan Sully, beskrivs av Colombus Zoo som välmående. Om gorillan hade varit tvungen att genomgå en läkarundersökning hade primatens kön kunnat upptäckas tidigare. 

Gorillors dräktighetstid är åtta och en halv månad, vilket betyder att Sully blev gravid någon gång under senhösten, skriver den amerikanska nyhetsbyrån UPI.

Läs mer: Länsstyrelsen hittade döda apor i frysen – två män får djurförbud

/
Apa
/
Zoo
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!