Snart kan baksmälla försvinna.
Snart kan baksmälla försvinna. - Foto: Anders Wiklund/TT och Janerik Henriksson/TT

Ny syntetisk alkohol ska trolla bort baksmällan

Blir du ofta väldigt bakis efter att du festat till det? Snart kan detta vara ett minne blott. Forskare har nu utvecklat en ny syntetisk typ av alkohol.


Snart kan jobbiga söndagar med baksmälla endast bli ett minne från det förgångna. Forskare i Storbritannien har nu utvecklat en typ av syntetisk alkohol som enligt uppgift ger samma berusningseffekt utan biverkningarna, som baksmälla och beroende. Men kan detta vara för bra för att vara sant? "Soldoktorn" gästade TV4:s Efter fem, och han är skeptisk.

– Det låter för bra för att vara sant och om någonting gör det så är det oftast så också, säger doktor Mikael Sandström i Efter fem.

Ska påverka specifika signalsubstanser

Den nya syntetiska alkoholen är utvecklad på så sätt att den endast påverkar de så kallade GABA-receptorerna i hjärnan. Effekten av detta ska bli att du varken blir bakfull efter att ha druckit eller riskerar att bli beroende. Om det finns några risker med denna nya alkohol är fortfarande inte helt klarlagt, och det kan dröja innan den blir godkänd för försäljning.

– De flesta droger vi har är farliga på det ena eller andra sättet, säger doktor Mikael Sandström i Efter fem.

Läs mer: Här är alkoholen som ger värst bakfylla

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!