Saker att göra om du ofta blir kränkt.
Saker att göra om du ofta blir kränkt. - Foto: Illustration Nyheter24

Experten tipsar – det ska du göra när du känner dig kränkt

Känner du dig ofta kränkt, sårad eller förnärmad? har du samtidigt svårt att släppa saker och ältar? Då kan det vara så att du är lättkränkt. Detta är sakerna du kan göra för att bli mindre lättkränkt.


Nästan alla har någon gång i sitt liv känt sig förödmjukade, förnärmade eller kränkta. Vissa personer oftare än andra. Under lördagen gästade psykologen Anna Bennich TV4 Nyhetsmorgon och pratade om lättkränkthet och vad du kan göra för att motverka det.

– Om man lägger märke till att det händer ofta att jag blir ledsen, sårad, går omkring och ältar, då kan det vara så att jag kanske är lite väl känslig. En del får tampas mer med oförrätter och om det är så att man lider av det så går det att göra saker åt det, säger Anna Bennich i Nyhetsmorgon.

Så här bör du agera

Alla människor reagerar olika när de känner sig förminskade. Anna Bennich menar att något man kan försöka göra är att fokusera på just det ämnet man blir kritiserad i, exempelvis på jobbet.

– Då kan man lättare hålla det ifrån sig att det skulle handla om hela min person, att jag är så här dålig eller att andra tycker att jag är dålig, säger Anna Bennich i Nyhetsmorgon.

Om man är en person som ofta blir utåtagerande och aggressiv när man blir kränkt bör man också försöka ta ett steg tillbaka och försöka rikta uppmärksamheten på något annat under en stund, menar Anna Bennich.

Läs mer: Så vet du om ditt barn är narcissist – enligt experterna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!