Foto: Pexels
Foto: Pexels

Så vet du om ditt barn är narcissist – enligt experterna

Personer med narcissistiska karaktärsdrag är i behov av uppmärksamhet, med en grandios och lättkränkt självbild. Kan samma egenskaper verkligen gå att hitta hos barn också? Ja, menar experterna.


Nyheter24 har tidigare avslöjat sju värdefulla knep som hjälper dig att lista ut om personen du lever med är en narcissist. 

Vanligt förekommande är en brist på empati – vad andra människor känner är irrelevant för en person som endast bryr sig om sig själv.

För att hela tiden göda det egna egot är det inte heller ovanligt att en narcissist är nedvärderande och elak mot andra. Regler har man svårt att följa, och istället manipulerar man gärna personer i sin omgivning för att få som man vill.

Men narcissistiska drag går att urskilja hos barn också, menar experterna

Foto: Pexels

Här är egenskaperna att se upp för

"Sådär beter väl sig nästintill alla barn ibland", tänker kanske du? Inte behöver väl det betyda att man har en felaktig, grandios självbild?

Och nej, givetvis är det så. 

Faktum är att en viss grad av narcissism är normalt under barn- och ungdomsåren. Att världen inte kretsar kring en själv och att man kanske inte "kan allt själv" är lärdomar som kommer med åren, helt enkelt.

Men det är mindre vanligt att barn – redan från tidig ålder – anser sig vara bättre än jämngamla barn, och därför förtjänar en annan slags behandling. Det är egenskaper man bör se upp lite extra med.

En balansgång

Narcissistiska karaktärsdrag hos barn kan uppstå av flera anledningar. 

Vissa barn är mer benägna att utveckla dessa egenskaper om de hela tiden övervärderas av sina föräldrar. Och det här är en balansgång – för nog kan alla föräldrar skriva under på att de tycker sitt eget barn är det bästa.

Men se då till att berömma mer än bara ansträngningar och prestationer – risken finns nämligen att barn börja basera det egna värdet helt utifrån det.

– Det är viktigt att barn förstår att hon eller han är värd att älska som person, inte för sin prestation. Vi blandar ofta ihop det, förklarar Petri Kajonius, forskare i psykologi vid Lunds universitet.

Tipset: Stärk ditt barns självförtroende

Enligt experterna finns det två typer av narcissister. Medan vissa har för lågt självförtroende, har andra för högt. Gemensamt för båda personlighetstyperna är att man är osäker, kritisk och rädd för att göra fel. 

– Beroende på hur barn knyter an till sina föräldrar kan det skapa en obalans i självförtroendet. Det är framför allt relationer som innehåller höga förväntningar, osäkerhet och avvisande som kan leda till narcissistisk personlighetsstörning, säger Elsa Ronningstam, psykolog och professor vid Harvard Medical School.

Som förälder är det med andra ord viktigt att stärka sitt barns självförtroende. Hur man gör det på bästa sätt är inte helt enkelt att svara på, eftersom alla barn har olika behov av beröm och uppskattning.

– Föräldrar kan lära barn att de inte behöver förtjäna deras acceptans genom att vara speciella, framstående och överlägsna. Barn som känner sig värdefulla är nöjda med vem de är, utan att känna sig bättre eller sämre än andra, säger Eddie Brummelman, forskare vid universitetet i Amsterdam, till Aftonbladet.

Läs mer:

Här är persontypen som oftast blir kär i psykopater

Därför borde du vara latare – enligt forskaren

Studie: Stress under graviditeten ökar risken för ett narcissistiskt barn

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.