Florahuset i Stockholm är inte bara en attraktiv bostad för människor.
Florahuset i Stockholm är inte bara en attraktiv bostad för människor. - Foto: Helena Landstedt/TT & Christer Larsson/Nordens Ark/TT

Prisnominerade huset förstörs av hackspett – skador för 50 000

Florahuset i Stockholm är under attack av hackspettar. Detta har kostat för bostadsrättsföreningen som trots åtgärder inte får bukt med problemet. Nu har arkitekterna bakom huset kommit fram till en teori om varför fåglarna förstör fasaden.


Florahuset i Stockholm är ett prisnominerat hus med bostadsrätter och en fasad av cederträ. Den karaktäristiska byggnaden ligger mitt i den populära stadsdelen Midsommarkransen. Det är emellertid inte bara människor som finner huset attraktivt.

Florahuset i Midsommarkransen. Foto: Helena Landstedt/TT

Hackspett river och bygger bo

I augusti rapporterade P4 Stockholm om att hackspettar börjat hacka hål i träfasaden, rivit ut isolering inuti och i vissa fall även börjat bygga bo.

Efter en rad skyddsåtgärder beviljade länsstyrelsen till slut skyddsjakt på fågeln. Detta verkar dock inte ha fungerat, enligt Ingemar Parck som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

– Det riskerar att bli fortsatt skada, säger Parck till P4 Stockholm. 

Kostat BRF runt 50 000 kronor

Hittills har kostnaden för skadorna orsakade av hackspetten kostat cirka 50 000 kronor, och det är bostadsrättsföreningen som får ta notan.

Nu har arkitektkontoret som byggt Florahuset en teori om varför fågeln inte lämnar huset i fred: Hackspetten lockas av ljudet av ventilationen inuti fasaden och tror att det finns insekter inuti. Det rapporterar P4 Stockholm.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!