Hans Niemann får åter spela på chess.com
Hans Niemann får åter spela på chess.com - Foto: Stella Pictures & David Carson/AP/TT

Efter anklagelser om fusk med analpärlor – stormästaren är tillbaka

Schackspelaren Hans Niemann är tillbaka på chess.com efter anklagelserna om fusk. Nu satsar han på att bli världens bästa schackspelare.


Hans Niemann har de senaste åren varit inblandad i flera kontroverser. Bland annat har han blivit anklagad för fusk av den förre norska världsmästaren Magnus Carlsen som efter att ha förlorat mot den då relativt okända Niemann hävdat att denne fuskat. Carlsens teorier om fusket var något udda, och hävdade att Niemann fuskat med hjälp av vibrerande analpärlor, skriver Aftonbladet.

Niemann blev senare avstängd från världens största schacksajt Chess.com, som menade att dom hade anledningar att tro att Niemann fuskat i över 100 spelade partier på sidan. Niemann svarade med att stämma Carlsen och chess.com. En stämning som nyligen blev avslagen av domare, rapporterar CNN.

Tillbaka på chess.com

Men nu är alltså Hans Niemann åter tillbaka på schacksajten. 

– Vi är glada att kunna rapportera att vi har nått en överenskommelse med Hans Niemann för att lägga våra meningsskiljaktigheter bakom oss och gå vidare tillsammans utan ytterligare rättstvister, meddelade chess.com i ett pressmeddelande.

Niemann svarar själv i ett inlägg på plattformen X, tidigare Twitter, att anklagelserna bara gjort honom starkare.

– Dessa svåra tider har bara stärkt min beslutsamhet och karaktär och har bara stärkt mig ännu mer för att nå toppen av schack. Det kommer en dag då jag kommer att bli den bästa schackspelaren i världen, och jag tycker att det är dags att låta mitt schack tala för sig själv.

Forskning visar: I den här åldern är hjärnan som skarpast

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!