En ny hälsotrend som går ut på att man ska sova med tejp över munnen kan vara riktigt farlig, menar sömnforskaren Christian Benedict.
En ny hälsotrend som går ut på att man ska sova med tejp över munnen kan vara riktigt farlig, menar sömnforskaren Christian Benedict. - Foto: Stella Pictures & Christine Olsson/TT

Livsfarliga hälsotrenden kan orsaka andnöd – forskaren: "Riktigt farligt"

En ny hälsotrend tar internet med storm just nu. Att tejpa munnen innan du lägger dig kan bidra till bättre syreupptagning, men det finns också farliga risker om det görs på fel sätt.


En ny hälsotrend har tagit internet med storm den senaste tiden. Den går ut på att man sätter kirurgtejp över munnen när man ska lägga sig. Men det finns en hel del risker förenat med att ha tejp på munnen och sedan somna.

Sömnforskaren: "Man måste vara försiktig"

I en intervju med TV4 berättar sömnforskaren Christian Benedict om vad det innebär för kroppen att inte andas genom munnen när du sover.

– Det är bra att andas genom näsan. Det ger en lugnande effekt och förbättrar syreupptagningen. 

Men Benedict passar även på att höja ett varningens finger då trenden också är förenad med vissa risker.

– Man måste vara försiktig. Det som passar mig behöver nödvändigtvis inte passa alla andra, förklarar han och fortsätter: 

– Det finns de som använder sig av riktig tejp för att säkerställa att de inte kan andas genom munnen. Och blir du täppt i näsan kan det bli riktigt farligt, för då kan du varken andas genom munnen eller näsan, förklarar han.

Med andra ord kan det innebära att du får andnöd i sömnen om du använder dig av riktig tejp och inte en mjukare kirurgtejp. 

"Det är lite riskabelt"

På sociala medieplattformen Tiktok har #mouthtape miljontals visningar. I en video på plattformen berättar kontot @hostagetape om fördelarna, men i kommentarsfältet är följarna mer tudelade. Fler personer uttrycker en oro över att inte kunna andas om munnen är stängd. 

"Det är lite riskabelt", skriver en följare.

"Jag kan inte andas genom min näsa, den är täppt 24/7", skriver en annan.

En tredje person oroar sig över att inte vakna upp.

Foto: Skärmavbild Tiktok/hostagetape
Foto: Skärmavbild Tiktok/hostagetape

Foto: Skärmavbild Tiktok/hostagetape


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!