En gynnsam sommar för fästingar ökar risken för TBE och borrelia.
En gynnsam sommar för fästingar ökar risken för TBE och borrelia. - Foto: Jonas Ekströmer/TT Leif R Jansson/TT

Många borreliafall efter fästingsäsongen – detta ska du ha koll på

Efter en sommar med växlande sol och molnighet samt skiftande temperaturer kan man med stor sannolikhet säga att det varit en gynnsam fästingsommar. Detta ökar risken för sjukdomar som borrelia och TBE. Detta berättade läkaren Marcus Olausson när han gästade Nyhetsmorgon under lördagen.


Till följd av en så kallad "fästingsommar" ökar också risken för sjukdomarna TBE och borrelia. TBE är en virussjukdom som sprids via fästingar och kan ge symtom så som huvudvärk, muskelvärk och feber, skriver 1177. I augusti 2023 rapporterades 170 fall av TBE, ett nytt rekord, rapporterar Nyhetsmorgon.

Borrelia vanligare än TBE

Den betydligt vanligare av de två fästingsjukdomarna är dock borrelia och varje år ådrar sig cirka 10 000 svenskar av borrelia. Borrelia är tillskillnad från TBE en bakteriesjukdom, ofta ger inte borrelia några symtom, vilket kan leda till att personer inte märker att dom är smittade.

– Det kan vara svårt att identifiera en borreliainfektion eftersom symtomen kan vara ospecifika, säger Marcus Olausson i TV4 Nyhetsmorgon.

Om man får symtom är hudrodnad det vanligaste tecknet på att man har fått borrelia, skriver 1177.

Om man misstänker att man har borrelia är det viktigt att ta kontakt med vården för att minska risken för komplikationer. Komplikationer av obehandlad borrelia kan bland annat bli:

  • Ledinflamation
  • Värk i kroppen
  • Huvudvärk
  • Stel nack

Läs mer: Få bort fästingar utan pincett eller borttagare – med expertknepet

/
TBE
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!