Städexperten Marléne Eriksson förklarar varför du aldrig får använda ättika på marmor och kalksten.
Städexperten Marléne Eriksson förklarar varför du aldrig får använda ättika på marmor och kalksten. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Claudio Bresciani / TT

Vanliga städknepet förstör din köksbänk – enligt TV4-profilen: "En dyr historia"

Städtipset att använda ättika kan orsaka skador om det används på fel yta. Risken med att använda ättika på marmor eller kalksten kan förstöra din diskbänk, enligt städexperten Marléne Eriksson.


För att få det fräscht och skinande rent hemma finns det flera tips och trix som både underlättar och förenklar städningen. Ett husmorsknep är till exempel att städa spisen med citron och bikarbonat, ett annat är att använda ättika som skurmedel.

Städexperten drar in miljoner – så mycket tjänar Marléne Eriksson

Marléne Eriksson om städning: "Rom byggdes inte på en dag"

Nyheter24 har pratat med städexperten Marléne Eriksson, som bland annat driver det populära Instagram-kontot @Husmorstipset. Där delar hon med sig av sina bästa tips och trix till över 300 000 följare. 

Hon berättar att man behöver strukturera upp sin städning och inte känna att allt ska göras i ett.

– Att man tror att man ska behöva ta tag i allt på en gång. Dela upp hemmet i rum eller områden och gör klart ett i taget så känns det inte så övermäktigt. Rom byggdes inte på en dag, och hela ditt hem behöver inte bli rent på en heller.

Det finns dock en sak som Eriksson betonar måste undvikas till varje pris. Det är nämligen inte ovanligt att svenska hushåll har diskbänkar, matbord eller golv i marmor eller kalksten. Och just dessa ytor är något du ska passa dig för att kombinera med ett annars populärt knep. Nämligen ättika, som ju fungerar utmärkt som rengöringsmedel på grund av dess frätande egenskap. Dock kan det också orsaka stor skada på både diskbänk och bord om det är av fel material. 

– Ättika på marmor eller kalksten. Det kan bli en dyr historia, säger Marléne Eriksson till Nyheter24.

Äckliga anledningen – därför ska du byta sängkläder varje vecka

Därför ska du aldrig använda ättika – på diskbänken i marmor

Anledningen är nämligen att den sura vätskan kan bidra till stora skador i marmor och kalksten då det är en frätande vätska. Därför bör det undvikas till varje pris då bänkar och bord gjorda i marmor och kalksten tenderar att också ha en rätt hög prislapp. 

Marléne Eriksson påpekar att det finns några andra saker som är viktiga att ha i hushållet inför städningen som hjälper dig att få det rent och fräscht hemma.

– En bra dammsugare, trasor, svabb, hink, såpa, diskmedel, ättika, bikarbonat, sprayflaska, diskborste, tvättsvamp. Precis som med allt annat blir städningen roligare och enklare med bra redskap.

Eriksson tipsar också om att ättika är ett bra komplement, men undvik då att ha det på just marmor och kalksten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!