Ny forskning visar en gen som orsakar manlig infertilitet.
Ny forskning visar en gen som orsakar manlig infertilitet. - Foto: Fredrik Sandberg/TT Martina Holmberg / TT

Här är genen som gör män infertila

Ungefär 15 procent av heterosexuella par har svårt att få barn. Ny forskning på möss visar att en manlig gen kan vara orsaken.


Lyckan att skaffa barn med sin partner är det många som drömmer om. Sällan är det dock en helt okomplicerad process. På vägen finns det både hinder som att tajmingen ska vara rätt, men också att det ibland inte går, hur mycket man än försöker. Ny forskning vid Göteborgs Universitet visar att orsaken kan vara en gen som gör mannen infertil.

Mus testas först

Forskningen är genomförd vid Göteborgs Universitet och leds av Kexin Zhang, doktorand i molekylär biologi. Resultatet visar att det finns en gen hos manliga möss som styr hur duktiga hans spermier är på att röra sig. Anledningen är ett protein, vid namn MC2, som spelar en avgörande roll i att skapa en koppling mellan spermiens huvud och svans. 

– Kopplingen sitter i "nacken" på spermiehuvudet och möjliggör en koordinerad rörelse och funktion när spermien ska simma mot ägget. Utan en sådan koppling kommer svansen och huvudet visserligen vara perfekt skapade, var för sig, men till ingen nytta, eftersom de inte kan nå målet, förklarar Zhang till forskning.se. 

"Nya behandlingar mot manlig infertilitet"

Förhoppningen är att forskningen bland annat ska hjälpa till i frågan om ofrivillig barnlöshet, men skulle också kunna leda till ett nytt manligt preventivmedel

– Man uppskattar att ungefär 15 procent av alla heterosexuella par har svårt att få barn. I ungefär hälften av fallen sitter orsaken hos mannen. Jag hoppas att vår forskning i förlängningen kan leda till nya diagnosmetoder och till nya behandlingar mot manlig infertilitet. Man kan även tänka sig att skapa ett manligt preventivmedel genom att stänga av den här genen, säger Zhang.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!