Sparekonomen delar sina bästa tips på hur du ska hantera skulder och ekonomisk knipa.
Sparekonomen delar sina bästa tips på hur du ska hantera skulder och ekonomisk knipa. - Foto: Jessica Gow/TT & Janerik Henriksson/TT

Skuldsatt? Så tar du dig ur din ekonomiska knipa

Förra året var skulderna till Kronofogden rekordhöga. När inflationen går upp och ner är det många som har svårt att få ekonomin att hålla ihop. Nyheter24 har pratat med sparekonomen Frida Bratt som förklarar hur du ska agera för att ta dig ur din ekonomiska knipa.


Svenska folkets skulder ökar allt hastigare och bara under 2023 uppgick den totala skulden till över 119 miljarder kronor.

För de som har hamnat i klistret och har utmaningar på ett privatekonomiskt plan behöver således hitta en väg för att komma på fötter igen. 

Sambo? Så påverkas du om din partner har skulder hos Kronofogden

Skuldsatt? Det bör du göra för att komma på fötter med ekonomin

I en intervju med Nyheter24 förklarar Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt hur du ska tänka och agera för att komma på fötter igen.

– Ta tag i problemen direkt. Det kan vara en tuff kamp att komma på rätt köl igen, men skjuter man upp att ta tag i problemen blir det ännu svårare. Så ta tag i det direkt, det är bara så du kan få rätsida på dina problem. Tveka inte heller att ta hjälp. Alla kommuner har en budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa de som hamnat i en ond skuldspiral. Hos en sådan kan du få hjälp att reda upp dina skulder men också få tips om hur du får överblick över din ekonomi och hur du gör en budget, säger hon och tillägger:

– Kolla vilka du är skyldig pengar, om du har skulder hos Kronofogden och om du kan komma fram till en rimlig avbetalningsplan med den du är skyldig pengar. Det finns möjlighet att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden, men det bör ses som ett sista halmstrå om du försökt men inte lyckats få ordning på situationen. Att få skuldsanering beviljad kan visserligen vara bra om det är enda utvägen, men självklart är det bästa att försöka reda ut situationen innan man hamnar där, för skuldsanering är tufft.

Steg för steg – så går det till när din skuld hamnar hos Kronofogden

Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt förklarar hur du ska agera och tänka för att ta dig ur ekonomisk knipa. Foto: Pressbild/Nordnet Bank

Sparekonomens tips: Så tar du tag i skulderna

Även om det är tufft och utmanande att hitta en utväg gäller det att sätta en tydlig plan, menar Bratt. Det finns nämligen flera konkreta tips som gör att du får en tydligare bild över ditt ekonomiska läge.

  • Sätt dig ned och se över ekonomin. 

– Hur mycket pengar får du in? Hur mycket pengar försvinner i utgifter och till vad? Vad är det för lån du har och till vilka villkor? Har du skulder hos Kronofogden och hur stora är de? Att få överblick över situationen är en viktig början. 

  • Försök sedan kontakta de du är skyldig pengar. 

– Kan ni tillsammans komma fram till en rimlig avbetalningsplan? Försök därför att lägga känslor av skam och skuld åt sidan. Det viktiga är att du tar dig ur situationen fort. 

  • Tveka inte att ta hjälp.

Föremålet Kronofogden inte kan ta från dig: "Man har rätt till en..."

"Ta inte nya lån för att betala av skulder"

När du väl tagit tag i situationen och lagt en plan för hur du ska få ordning på ekonomin finns det också viktiga saker du bör undvika för att inte hamna i liknande situationer igen, menar Frida Bratt.

– Ta inte nya lån för att betala av skulder. Då riskerar du att fastna i en ond skuldspiral som kan bli mycket svår att ta sig ur. Skjut inte upp problemen och tänk att de ändå inte kan lösas, det kan de. Men då behöver du ta tag i din situation direkt. Många kan också skämmas för den situation de hamnat i och därför tveka att ta hjälp. Gör inte det. Kanske finns någon närstående som kan hjälpa dig, eller så har kommunerna budget- och skuldrådgivare.

Här bor de med mest skulder hos Kronofogden: "En ond spiral"

/
/
/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00