I sommar ändras reglerna för inneboende i lägenhet.
I sommar ändras reglerna för inneboende i lägenhet. - Foto: Fredrik Sandberg/TT Judit Nilsson / SvD / TT

Nu skärps lagen för inneboende: "Höga kostnader"

I sommar kan reglerna för inneboende i lägenhet skärpas. Här är det du behöver känna till innan du låter någon hyra ett rum hemma hos dig.


Sommaren 2024 kan det ske stora förändringar kring reglerna för att ha inneboende hemma, vilket Hem & Hyra tidigare har rapporterat om. Regeringen har nämligen fört fram ett lagförslag som de hoppas träder i kraft redan i maj. 

Här är det du behöver veta inför förändringen. 

Så räddar du hyreskontraktet när ni gör slut

Vill motverka madrassboenden

Anledningen till regeringens lagförslag är ett ökat problem med så kallade "madrassboenden", där bostadslösa hyr en sängplats hos de som tar emot dem. 

Lägenheterna kan liknas med otillåtna "bostadshotell", där den bostadslöse betalar per dygn för en madrass. Ofta delar många rummet tillsammans. 

Regeringen menar alltså att madrassboenden både är ovärdiga bostäder, men också att det leder till bekymmer för husets fastighetsägare och grannar. Det kan också öka risken för brottslig verksamhet. 

Bostadslösa får hyra en madrass som de sover på i lägenheten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Så överlåter du din hyreslägenhet till barnbarnet

Det innebär de nya reglerna

För att motverka att det uppstår madrassboenden vill regeringen tillåta hyresvärdar att gå in i husets lägenheter för att utföra kontroller, utan att boende i lägenheten har tillåtit det.

Det ska också bli enklare att säga upp någon som har för många inneboende. 

141 200 kronor för boende under Eurovision: "Ett brott"

"Leda till höga kostnader"

Hem & Hyra har pratat med Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen som tydliggör vad detta skulle innebära i praktiken.

Han menar att det är svårt att dra en hård linje för antal gäster, utan att det kan variera från fall till fall. Hur länge du har besökare i lägenheten kan vara en betydande faktor. 

Har man gäster över en helg är det alltså inte ett problem, men har man inneboende under en längre tid tar lägenheten skada. 

– Har du många människor inneboende så klarar inte lägenheten av det. Då riskerar det att leda till höga kostnader som fastighetsägaren inte ska behöva står för. Var gränsen går blir en bedömningsfråga från fall till fall, säger Roger Höög till Hem & Hyra och fortsätter:

– Om det står i avtalet att du bara får ha två inneboende och du har tre, så är det inte säkert att det räcker för att få kontraktet uppsagt. Det beror på om det faktiskt medför men som fastighetsägaren inte ska behöva tåla.

Ett annat lagförslag, som fått mycket uppmärksamhet, är att föräldrar kan tvingas flytta om deras barn begår ett brott i hemområdet. 

Luktade på inneboendes smutsiga trosor – fångades på film

När kan lagförslaget träda i kraft?

I nuläget är inte alla detaljer om lagändringen klara, men regeringen hoppas att ändringarna träder i kraft redan 31 maj 2024. 

"Var gränsen går blir en bedömningsfråga", säger Roger Höög till Hem & Hyra. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Vanliga missen när du sparar åt ditt barn – ekonomen: "Svårt"

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Så dyr får din parkeringsplats vara – enligt lagen: "Ocker"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!