Har du blivit utsatt för et bedrägeri? Glöm inte att göra det här efteråt.
Har du blivit utsatt för et bedrägeri? Glöm inte att göra det här efteråt. - Foto: Bertil Ericson / TT Annette ORiordan

Utsatt för bedrägeri? Glöm inte att göra det här

Under 2023 ökade antal bedrägerier i Sverige, men trots att fler blir utsatta är det få offer som vågar berätta vad som hänt för sina nära och kära. Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som avslöjar hur man hanterar skammen efter att ha blivit lurad.


Antalet personer som blir lurade på pengar har under de senaste åren ökat kraftigt. Främst handlar det om kortbedrägerier genom exempelvis BankID, men också genom social manipulation, uppger Brottsförebyggande rådet

Trots att det under 2024 slagits nya rekord i antal anmälningar mot bedrägerier, är det få som vågar prata om det. 

Nyheter24 har därför pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, för att få svar på hur man hanterar skammen som brottsoffer. 

– Skam är kanske den mest tabulagda känslan vi har. Många kan säga att de är arga eller ledsna, men har mycket svårare att erkänna att de känner skam, säger hon.

MISSA INTE: 65-årig kvinna skyldig 16 000 kronor – kan inte betala hyran 

Äldre drabbas av bedrägerier

Under sin yrkeskarriär har Viktorija Milosevska träffat många som utsatts för bedrägerier, och gemensamt för offren är att de aldrig söker psykiatrisk hjälp på grund av att de blivit lurade, även om det är orsaken till deras mentala ohälsa. 

– Man skyller istället på oro eller att man mår dåligt, men det brukar komma fram när vi pratar om trauman eller tidigare negativa livshändelser. 

Särskilt utsatta för bedrägerier är äldre personer, något som Viktorija Milosevska tror beror på att de inte är lika bekanta med digitaliseringen.  

– Det är en generation som inte är så vana vid digitala bedrägerier. Allt är nytt, det går snabbt. Det är svårt att hänga med, även om man är i medelåldern, säger hon och fortsätter: 

– Det är professionella komplexa operationer som de kriminella har etablerat. Äldre personer litar i större utsträckning på människors goda beteende och misstänker därför inte att det finns någon baktanke. Man tror på det goda helt enkelt.

Viktorija Milosevska är överläkare i psykiatri. Foto: Annette ORiordan

LÄS MER: Här är bedragarnas favoritoffer: "Värst utsatta"

Psykiatrikern: "Du är inte dum"

En naturlig konsekvens av att vara godtrogen är att man går på bedrägerier och kanske till och med blir skuldsatt. 

Viktorija Milosevska menar att det nästan är oundvikligt att skämmas efter att ha blivit utsatt för ett bedrägeribrott, men för att gå vidare i livet behöver man sluta skylla på sig själv.

– Det är så skamfyllt för många, men det är verkligen ingenting att skämmas för. Du är inte dum, utan du har bara haft otur, säger hon.

Sedan är det viktigt att kontakta sin bank för att se om de kan hjälpa till. Trots att det känns jobbigt, tycker Viktorija Milosevska att det är bra att anmäla händelsen till polisen. 

Då har man varit proaktiv vilket kan hjälpa andra offer, men det kan också stilla den egna ångesten. 

– Att anmäla behöver inte betyda att man är osmart eller naiv, utan det innebär att man har civilkurage. Genom att anmäla hjälper man polisen, staten och andra som kan råka ut för detta, säger hon och tillägger:

– Glöm inte att du är en hjälte om du orkar lyfta på luren till polisen.

LÄS MER:

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Pensionär? Jobben med över 30 000 i lön om du arbeta vidare

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!