Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag infiltrerade Hells Angels"

- 25/06/2009, 19:15 -

"Kliv inte ner eller åt sidan för någon man, någon lag eller någon gud."

Hells Angels

I USA har myndigheterna länge kämpat med de kriminella motorcykelgängens tillväxt, hastigt uppflammande gängkrig och allmänhetens stigande osäkerhet.

I Sverige har regeringen på sistone uppfattat den ökande och allt råare internationella brottsligheten som en samhällsfara. Men samtidigt som svenska myndigheter försöker stävja brottsligheten sättar de käppar i hjulet för att komma åt själva kärnan.

På samma gång kan man fråga sig: Är det ens möjligt att tysta ner en rörelse som finns representerad i 30 länder, där medlemmarna anser att hojen och klubben frigör dem från samhällets regler och förväntningar?

"En hög med hjärnsubstans hade runnit ut på marken"

I boken En mot hundra. Jag infiltrerade Hells Angels (Jay Dobyns med Nils Johnson-Shelton, Optimal förlag) får vi ta del av de amerikanska myndigheternas mest framgångsrika metod i bekämpningen av mc-gängen: infiltration.

Men det är inte infiltration så som vi känner till den. Nej. Jay Dobyns berättelse går djupare än så. Dobyns gick så långt att han startade upp en supporterklubb som till slut blev accepterad av Hells Angels. Personligen gick Dobyns så långt att han i praktiken blev sitt alias, Bird.

"I det grunda diket där i öknen låg en gråhårig man, hans huvud var splittrat ner till det vita benet. En hög med hjärnsubstans hade runnit ut på marken där Timmy hade lagt Jobys .380. Blodet som hade sprdit sig över sanden skapade sina egna mörka formationer..."

Hells Angels kom undan

Året var 2002. Och Dobyns berättelse visar hur vägen till målet - att bli fullvärdig medlem i HA-klubben Skull Valley, Arizona - kantas av vapensmuggling och inte minst: fejkandet av ett mord.

Ändå ledde inte utredningen till något betydande straff för någon HA-medlem. Det hårdaste straffet någon fick var olagligt innehav av vapen. Enligt Dobyns berodde det på en konflikt mellan högre chefer på ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives), byrån som Dobyns jobbar som federal agent för, och lokala åklagarmyndigheter.

Gruppvåldtäkt på frun

I dag lever han under ständigt hot. Han har flyttat tio gånger på fyra år. Han har bytt namn. Ändå lyckades en okänd pyroman sätta eld på Dobyns hus i Tucson förra året. Hans fru och barn klarade sig undan med nöd och näppe.

Polisen har även hittat ett brev, skrivet av en Hells Angels-medlem som sitter i fängelse, där det stod beskrivet hur de ska arrangera en gruppvåldtäkt på Dobyns fru, Gweneth.

Men ATF har vänt honom ryggen. Själv är han mitt upp i att stämma byrån. För andra gången.

Samtidigt i Sverige. Peter Rätz berättelse toppar nyhetsmedier. Rätz är den 40-årige polisen som under tio år arbetade som polisens infiltratör i den organiserade brottslighetens värld. Han infiltrerade bland annat Bandios, Brödraskapet och Hells Angels.

Nu driver polismyndigheten på Gotland en förundersökning där Peter Rätz är misstänkt för grovt narkotikabrott i samband med en hemlig operation på Gotland.

Frågan som utkristalliseras är förstås:

Varför ska poliser infiltrera kriminella nätverk när deras egna byråer vänder dem ryggen och i Rätzfallet, till och med åtalar dem?

Outlaw Bikers - How Jay Dobyns Failed - Part 1 of 6

Skrivet av: