– Ja, det är helt sant! Många tror att laktosintolerans alltid är något man föds med eller har hela livet, men man kan faktiskt bli tillfälligt laktosintolerant, säger Dr Tracy i en intervju med Nyheter24.
30-åriga Tracy Ghattas förklarar att enzymet laktas, som bryter ner mjölksockret laktos, sitter i tunntarmens slemhinna. Om slemhinnan blir irriterad eller inflammerad kan cellerna skadas och produktionen av laktas minskar tillfälligt. När laktosen inte bryts ner ordentligt börjar den jäsa i tjocktarmen, vilket kan ge gaser, magknip, diarré och uppblåsthet.
LÄS MER: Studie: Laktos kan ge mardrömmar

Kortvarigt men besvärligt
Dr Tracy fortsätter:
– Hos de flesta handlar det om en ganska kort period, allt från några dagar till ett par veckor. När slemhinnan i tunntarmen får läka återhämtar sig laktasproduktionen och då brukar man kunna dricka mjölk eller äta yoghurt som vanligt igen. Barn återhämtar sig ofta lite snabbare än vuxna, säger hon.
Men vem drabbas egentligen? Dr Tracy menar att vem som helst kan drabbas, men det är allra vanligast hos barn efter en maginfektion.
Även vuxna kan tillfälligt bli känsliga efter kraftig diarré eller en tarmsjukdom, till exempel obehandlad celiaki.
– Det är alltså inte en ny sjukdom i sig, mer ett tillstånd som uppstår när tarmen varit under press och behöver tid för att återhämta sig, förklarar Dr Tracy.
Så hjälper du tarmen att återhämta sig
Det går inte att förhindra laktosintoleransen helt, men det går att hjälpa tarmen att återhämta sig.
– Efter en infektion är det bra att ge magen lite lugn och ro med lättsmält mat och introducera laktos stegvis när man mår bättre. Vet man att man är känslig kan man tillfälligt välja laktosfria produkter, oftast är det bara en kort period som behövs innan tarmen är tillbaka på banan igen, avslutar Dr Tracy.




