Så drabbas du av helikopterrånet

Råndrabbade G4S dras med stora brister i säkerhetsrutinerna. Swedbanks kontantförsörjning drabbad av Västbergarånet.


Trots att det kan ha funnits en miljard i G4S värdedepå i Västberga, är det bara Swedbank av storbankerna som har drabbats av konsekvenserna. Banken har haft problem med kontantförsörjningen av vissa automater under onsdagen.

Säkerhetsföretaget G4S har inte gått ut med hur mycket pengar som rånarna kan ha kommit över, men kriminologen Leif GW Persson spekulerar i en miljard kronor.

–Det krävs alltid en insider vid den här typen av brott, men det är inga problem, det finns alltid någon som har jobbat på sådana ställen, men de upptäcks försent, säger Leif GW Persson till nyhetsbyrån TT.

Enligt källor inifrån säkerhetsföretaget G4S fanns minst 200 miljoner kronor i G4S depå i Västberga. Säkerhetsbolaget har utan tvekan drabbats av flest rån i branschen under senare delen av decenniet. Enligt uppgifter till Nyheter24 har G4S haft brister i sina övervakningssystem, där personal struntat i att sätta in nya videoband i VHS-spelare för kameraövervakningen. Ibland spelades ingenting in överhuvud taget.

Uppräkningsrummet har också endast varit omgärdat av vanligt pansarglas. Där förvarades pengarna innan de skulle packas ner i valv.

Swedbank är den enda av storbankerna som i någon utsträckning har drabbats av Västbergarånet. Men det finns ingen risk att löneutbetalningar blir försenade i veckan på grund av rånet.

–Löneutbetalningarna försenas inte enligt de uppgifter jag har fått. Det handlar snarare om kontantförsörjning av våra automater under dagen, säger Emma Bergfeldt, presskontakt på Swedbank, till Nyheter24.

Däremot har Handelsbanken och Nordea överhuvud taget inte haft några problem alls med kontantförsörjningen under onsdagen.

–Nej, det finns inget som tyder på det. Det är väldigt lite kontanter. När det gäller löneutbetalningarna är det väldigt lite som sker i form av kontanter i förhållande till summorna. Det mesta sker genom kort och internetbanken, säger Bengt Carlsson, presskontakt på Handelsbanken.

–I dagsläget har vi inga problem. Och framöver kommer vi heller inte ha problem att leverera pengar till våra kunder, säger Elisabeth Lennhede, press- och pr-ansvarig Merchant Banking på SEB, till Nyheter24.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.