Räddningsplan till kongressen

USA:s finansdepartement föreslår räddning för 500 miljarder dollar.


Räddningspaketet som USA:s finansdepartement föreslår är värt mellan 500 miljarder dollar och 800 miljarder dollar, uppger källor i bankvärlden. De osäkra lån som staten köper upp gäller både bostäder och affärsverksamhet.

Vita huset har skickat över till kongressen detaljer i den omfattande räddningsplan som regeringen arbetat fram åt finansväsendet i USA, uppger en hög tjänsteman. Tjänstemannen lämnade dock inte närmare uppgifter om innehållet i planen.

Myndigheterna fortsatte att rusta sig under fredagen för att handskas med kaoset på finansmarknaden. Arbetet ska leda fram till en räddningsaktion värd hundratals miljarder dollar. Detta är ett avgörande ögonblick för USA:s ekonomi, sade president George Bush i ett uttalande.

Han underströk att regeringen griper in på finansmarknaden endast undantagsvis. Men med tanke på det vanskliga läget på finansmarknaderna, och deras avgörande betydelse för amerikanska folkets dagliga liv, är det inte bara nödvändigt (att ingripa) utan livsviktigt.

I räddningsplanen ingår att regeringen köper upp osäkra fordringar som dåliga bostadslån från banker och andra finansinstitutioner, sade Bush.

På fredagen var det åter dags att stänga en bank, den tolfte hittills i år, Ameribank i Northfolk i West Virginia, skriver Reuters. Stängningen av banken kostar USA:s bankförsäkringsfond 42 miljoner dollar.

Skrivet av:

Senaste nytt

Kriget i Gaza splittrar Jordanien: "Hyckleri"

"Han har varit fri – jag har suttit i fängelse"

Det skyddade boendet räddade Sara undan slag, stryptag och livsfarliga situationer. Men hon känner att hon har förlorat allt och att hon nu måste börja om från noll.

Traktorerna tillbaka i Bryssel

Nytt tutande väntar när ilskna bönder återigen samlas i Bryssel. EU försöker kontra med enklare regler och minskad kontroll.

Polis på tårna vid rättegång om gängmord

Polisen förstärker närvaron vid Attunda tingsrätt när rättegången om mordet på mamman till en ledargestalt inom Foxtrotnätverket inleds i dag. Det är en pågående konflikt där det finns ett högt våldskapital från båda håll, säger polisinspektör Mikael Eriksson.

Sist ut – i dag väntas Ungern ge grönt ljus

1 timme sedan
Det har tagit sin tid, men i eftermiddag röstar det ungerska parlamentet om den svenska Natoansökan. Motståndet mot Sverige har varit högljutt, men nu väntas ett klart ja.

Blandat på Asiens börser

1 timme sedan
Tokyobörsen inledde uppåt på måndagen och tog därmed rygg på Wall Street, som satte nya rekord förra veckan.