1 av 3
- Foto: YVONNE ÅSELL/SVD/SCANPIX
2 av 3
- Foto: NIKLAS LARSSON/Scanpix
3 av 3
- Foto: BJÖRN LINDGREN/SCANPIX

Uppförsbacke för nya partier - ätas upp eller breddas?

Historiskt sett går det dåligt för nya partier i Sverige. Sedan efterkrigstiden har bara två nya partier tagit sig in för att stanna. Men hur ser det ut för dagens uppstickare?


Piratpartiet, sverigedemokraterna och feministiskt initiativ. Var för sig samlar de anhängare kring frågor som är viktiga för medborgarna och där övriga riksdagspartier inte har levererat eller svikit.

Miljöpartiet symboliserade vid starten 1981 den gröna miljörörelsen, som var relativt obeträdd mark för de traditionella partierna. Man var inne och vände i riksdagen 1988, men tog sig in igen 1994 och har sedan dess klamrat sig fast vid sina mandat.

När alla blev gröna

Och opinionsundersökningar pekar nu på rekordhöga tio procent samt ett starkt förtroendekapital samlat hos språkröret Maria Wetterstrand.

Den gröna partipolitiska rörelsen startade på 70-talet och gröna partier finns i dag representerade i samtliga västeuropeiska parlament samt Europaparlamentet.

Den mest framträdande gröna europeiske politikern är Joschka Fischer, som var tysk utrikesminister mellan 1998-2005.

Nya partier eller folkrörelser kan gå flera öden till mötes: Man blir uppäten av de traditionella partierna genom att de tar till sig den nya rörelsens budskap och gör dem överflödiga.

Buffelfeminism

Ni minns väl dåvarande statsminister Göran Perssons nya socialdemokratiska projekt "Det gröna folkhemmet" eller när jämställdhetsrörelsens uppvaknande på 2000-talet även gjorde "riksbuffeln" Göran Persson till feminist?

En annan framtid för ett nystartat parti kan vara att agera utomparlamentarisk blåslampa i riksdagspartiernas betonghäckar. Om riksdagen glömmer jämställdheten, miljön, integritetsfrågorna, nationen och familjen får de nog passa sig i nästa val.

Även om klimatpolitiken nu är hetare är någonsin har mp inte ätits upp av vare sig sossarna eller centern och man har dessutom tagit ytterligare ett steg in på jämställdhets- och arbetsmarknadsområdet samt lämnat kravet på EU-utträde.

Pirater till Bryssel - och världen

Vi kan se ett liknande mönster i fildelningsfrågan. Piratpartiet har kapitaliserat kraftigt på riksdagspartiernas oförmåga att ta till sig frågan på ett övertygande sätt, även om såväl centern som miljöpartiet vill visa sig som fullgoda alternativ på området.

Piraterna var politikens nya svarta vid EU-valet 2009, främst med tanke på den uppståndelsen som Ipred, ACTA, FRA och rättegången mot The Pirate Bay hade skapat.

Inför riksdagsvalet visar opinionsundersökningarna dock inte lika glada siffror. Men det är kanske främst i Bryssel och Strasbourg som piratpartiet hör hemma?

Piratrörelsen är tämligen internationell och rörelsen har spridits som en löpeld över Europa - men även till Syd- och Nordamerika samt Oceanien.

Sverigedemokrater nätaktiva

Sverigedemokraterna fortsätter på stadiga 4,5 procent, och det återstår att se om de lyckas med sin nyputsade fasad.

Här är det uppenbart att de traditionella partierna har misslyckats med att tiga ihjäl dem, och sd-anhängarna är bland de mest aktiva debattörerna på sociala forum.

Sedan starten 1988 har man definitivt varit en ofarlig gläfshund för riksdagspartierna och det är först de senaste åren när de bytte ut rakade skallar mot kostymer som man blivit ett samhällskraft att räkna med.

På europeisk nivå kan vi se många exempel på hur nationalistiska partier tagit sig från undanskymd tilvaro till starka mandat och i vissa fall även regering. De mest kända exemplen är Italiens Lega Nord och Alleanza Nazionale (stödpartier till Berlusconis Forza Italia), Frankrikes Front National, Dansk Folkeparti i Danmark och Vlaams Blok i Belgien.

Kan Gudrun dansa sig in?

Feministiskt initiativ är kanske det mest osäkra kortet.

Inför EU-valet 2009 pekade opinionsmätningarna nedåt, men hamnade ändå på starka 2,2 procent.

Opinionsmässigt ligger man inte bättre nu, men man har ändå en av landets smartaste opinionsbildare i Gudrun Schyman - som dessutom har dansat sig in i landets stugor med sin medverkan i det populära programmet Let's Dance.

Feministiskt Initiativ har även bildats i Spanien som Iniciativa Feminista, och kandiderade 2009 till EU-parlamentet utan lycka.

På Island fanns tidigare Kvennalistinn (Kvinnolistan) som hade flera mandat under 80-talet.

Pr-ess i skjortärmen

Jämställdhetsdebatten har breddats i svensk politik de senaste tio åren och det finns fler profiler på området än bara Schyman.

Det kommer att krävas mycket av Gudrun om hon även ska dansa sig in i riksdagen 2010 och slippa stå utanför och jaga på sina gamla riksdagskollegor.

Det är nog många som väntar med spänning på vilka pr-ess som Gudrun gömmer i skjortärmen.

De tre uppstickarna har det tungt inför hösten. Det står mellan personlig integritet, feminism och nation. Vad säger vi? Räcker riksdagen som den är?

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!