Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SDU trotsar skolornas sd-förbud

- 17/03/2010, 18:41 -

Sverigedemokraternas ungdomsförbund tänker kringgå de skolledningar som portat dem från elevernas skolmiljö.

Sverigedemokratisk ungdom (SDU) har bjudit in sig själva till 800 svenska gymnasieskolor. Sverigedemokraternas ungdomsförbund vill träffa elever och propagera för partiets politik inför årets val - precis som de etablerade partierna gjort i evigheter.

Men även om fler skolor välkomnar partiet nu än vid förra valet säger fortfarande många nej tack.

Av 100 gymnasieskolor som tillfrågats av Lärarnas Tidning säger 62 ja till besök av sverigedemokraterna, 18 säger nej och 20 skolor har inte bestämt sig.

– Det är demokratiskt förkastligt om en skola tar på sig rollen att fungera som ett censurfilter, säger SDU:s ordförande, Erik Almqvist, till SvD.

SDU kommer enligt Almqvist att JO-anmäla de skolor som sagt nej till partiet och ja till andra. Men många skolor har tagit det säkra före det osäkra och portat samtliga partier.

Det sätter dock inga käppar i hjulet för de unga sverigedemokraterna.

– Vi har två huvudsakliga sätt att marknadsföra oss. Det ena är internet och det andra är att besöka skolor. Bara för att vi inte får besöka skolorna officiellt hindrar det inte att vi går dit och står vid entrén, säger Erik Almqvist till SvD.