SDU trotsar skolornas sd-förbud

Sverigedemokraternas ungdomsförbund tänker kringgå de skolledningar som portat dem från elevernas skolmiljö.


Sverigedemokratisk ungdom (SDU) har bjudit in sig själva till 800 svenska gymnasieskolor. Sverigedemokraternas ungdomsförbund vill träffa elever och propagera för partiets politik inför årets val - precis som de etablerade partierna gjort i evigheter.

Men även om fler skolor välkomnar partiet nu än vid förra valet säger fortfarande många nej tack.

Av 100 gymnasieskolor som tillfrågats av Lärarnas Tidning säger 62 ja till besök av sverigedemokraterna, 18 säger nej och 20 skolor har inte bestämt sig.

– Det är demokratiskt förkastligt om en skola tar på sig rollen att fungera som ett censurfilter, säger SDU:s ordförande, Erik Almqvist, till SvD.

SDU kommer enligt Almqvist att JO-anmäla de skolor som sagt nej till partiet och ja till andra. Men många skolor har tagit det säkra före det osäkra och portat samtliga partier.

Det sätter dock inga käppar i hjulet för de unga sverigedemokraterna.

– Vi har två huvudsakliga sätt att marknadsföra oss. Det ena är internet och det andra är att besöka skolor. Bara för att vi inte får besöka skolorna officiellt hindrar det inte att vi går dit och står vid entrén, säger Erik Almqvist till SvD.

/
SDU
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 24 april

USA:s ultimatum till Tiktok: Sälj eller kastas ut

USA:s senat har röstat ja till ett förslag som kan komma att förbjuda Tiktok i landet. Techjätten måste kapa banden till Kina, eller slängas ut från den amerikanska marknaden.

Lägre vinst och högre kostnader för storbanken

Det går sämre än väntat för storbanken Handelsbanken.Vinsten pressas nedåt och kostnaderna lyfter med 12 procent i första kvartalet i år.

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.