Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sahlin slår tillbaka mot Erdogan och Reinfeldt

Nyheter | 18/03/2010 15:42

Mona Sahlin kritiserar den turkiske premiärministern Erdogans utspel om att utvisa 100 000 armenier och uppmanar samtidigt Fredrik Reinfeldt att stå upp för mänskliga rättigheter.

I den hetsiga debatt som följt efter riksdagens beslut att erkänna folkmordet på armenierna har den turkiske premiärministern, Recep Tayyip Erdogan, hotat med att kasta ut 100 000 armenier utan turkiskt medborgarskap ur landet.

Socialdemokraternas ledare, Mona Sahlin, kallar Erdogans uttalande "ett otäckt hot" och hoppas att han inte gör allvar av sina ord.

Sahlin uppmanade även statsminister Fredrik Reinfeldt att i sina samtal med Erdogan inte bara be om ursäkt för  Sveriges riksdag utan även stå upp för armeniernas mänskliga rättigheter.

Agneta Berliner (fp), en av de fyra borgerliga ledamöter som röstade för motionen säger till nyhetsbyrån TT att denna typ av utspel inte ska styra vad svensk riksdag beslutar om.

– Det visar snarare hur lång process Turkiet har kvar till att bli en fullständig demokrati med respekt för mänskliga rättigheter, säger Agneta Berliner till TT.