Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"De omänskliga" om politikens smutsiga möten

1 av 3

Fokus

2 av 3

3 av 3

Nyheter | 23/03/2010 09:25

Torbjörn Nilssons reportagebok De omänskliga om FRA, SSU och dataintrånget som orsakade en spionskandal i svensk politik skapar svallvågor och ställer dagsaktuella frågor.  

Torbjörn Nilssons bok har fått stor uppmärksamhet de senaste dagarna. I upptakten inför valet 2010 ställer den läsaren öga mot öga med politikens otrevligaste ansikte. De omänskliga beskriver lögnerna, piskorna, mobbingen och fulspelet i politiken.

En situation som innehåller alla dessa ingredienser är FRA-omröstningen 2008 där allianspartierna tvingades samla till krismöte efter krismöte för att leverera det nödvändiga antalet röster. De olydiga parlamentarikerna var flera, men en som fick smaka på effektiv press var den moderate ledamoten Karl Sigfrid.

På ett slutet möte fick sig Sigfrid en rejäl skopa ovett och förnedrande utpressning från ett trettiotal partikamrater inklusive statsministern.

Precis samma typ av behandling som statsminister Fredrik Reinfeldt enligt egen utsago utsattes för själv av dåvarande moderate partiledaren, Carl Bildt, efter att ha ifrågasatt partiledaren offentligt.

Reinfeldt red långt på denna berättelse som bekräftade hans egen inkluderande och lyssnande ledarstil till skillnad från "de gamla" moderaternas.

Karl Sigfrid själv säger till Nyheter24 att han varken har läst Nilssons redogörelse eller vill kommentera mötet. Han har inte känt sig utfryst eller motarbetad inom partiet eller riksdagsgruppen. Tvärtom, säger Sigfrid:

– Jag upplever att det finns ett ökat stöd för mina frågor. Fildelning som stöld är i dag till exempel helt uteslutet som moderat policy.

– Jag uppfattar inte några problem utan tvärtom så går mycket åt mitt håll i sakfrågor - exempelvis datalagringsdirektivet, ACTA-avtalet och andra medborgarrättsnära frågor har stark opinion bland medborgarna, säger moderaten Karl Sigfrid till Nyheter24.