"Vem som helst ska kunna göra en insats för de gröna... förlåt, de rödgröna", sa miljöpartiets Paulo Silva på pressträffen.
1 av 2
"Vem som helst ska kunna göra en insats för de gröna... förlåt, de rödgröna", sa miljöpartiets Paulo Silva på pressträffen. - Foto: Miljöpartet
De rödgröna driver gemensam valkampanj. För första gången någonsin.
2 av 2
De rödgröna driver gemensam valkampanj. För första gången någonsin. - Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Rödgröna kampanjar tillsammans

För första gången i svensk politisk historia ska de rödgröna bedriva gemensam valkampanj.


Den rödgröna oppositionen är inte lika tidigt ute som den borgerliga alliansen var i förra valet. Inte heller har de lagt lika många gemensamma förslag kring politiken än.

Men i dag gjorde de ändå historia när de på en gemensam presskonferens tillkännagav beslutet att för första gången bedriva en gemensam valkampanj.

Med tio procent av vardera partis valbudget får den gemensamma rödgröna kampanjen elva miljoner kronor att sätta sprätt på under rysaren som utspelar sig fram till valet den 19 september i år.

Målsättningen är att fånga upp framför allt de väljare som inte vill ta partipolitisk ställning men som vill se ett rödgrönt alternativ vid makten efter höstens val.

Under den gemensamma pressträffen blev det dock tydligt att de rödgröna än så länge har en bit kvar att vandra innan de blir helt samspelta.

— Vem som helst ska kunna göra en insats för de gröna... förlåt, de rödgröna, sade Paulo Silva, chef för miljöpartiets språkrörs stab.

De rödgröna kommer till skillnad från alliansen inte heller ha någon gemensam logga.

I stället ska de tre partiernas vanliga loggor användas och på så sätt påminna väljarna om att det finns olika alternativ inom det rödgröna blocket.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.