Lars Ohlys konturer har klarnat i media det här året.
Lars Ohlys konturer har klarnat i media det här året. - Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Lars Ohly ny kung i medierna

Sverigedemokraterna har fått maka på sig och lämna plats åt vänsterledaren Lars Ohly som är vårens rookie i teve, radio och tidningar, enligt Politikerbarometern.


Vänsterpartiledaren Lars Ohly har klättrat från 14:e till 4:e plats på topplistan över de politiker som tar mest plats i riksmedierna under de senaste månaderna.

Men någon framgång i opinionen har inte vänsterpartiet kunnat växla in tack vare partiledarens genomslag.

– Lars Ohly dominerar för sitt parti som ingen annan partiledare gör. ?Men partiet har valt att profilera sig på den militära närvaron i Afghanistan, en fråga som tydligt splittrar den rödgröna alliansen, säger medieanalytikern Tom Ehrling på Infopaq, som sammanställer Politikerbarometern, till Dagens Nyheter.

Maud syns - till ingen nytta

Att höras och synas är alltså inte samma sak som att folk lyssnar och beundrar. Den erfarenheten drabbar såväl vänsterpartiets Lars Ohly som centerpartiets Maud Olofsson. Näringsministern har nämligen synts lika mycket i media som oppositionsledaren Mona Sahlin (s) - men ändå trampar centern vatten i opinonsmätningarna och ligger kvar på ungefär fem procent i väljarstöd.

– Centerns företrädare har blivit förknippade med negativa händelser som tågkaoset, Saabs problem och vargjakten. Det har blockerat partiets möjligheter att föra ut sin egen politik, säger Tom Ehrling till DN.

Sd backar

För partier som står helt utanför riksdagen kan dock medieutrymmet vara helt avgörande. Efter att turbulensen kring sd-ledaren Jimmie Åkessons debattartikel om det muslimska hotet mot Sverige i Aftonbladet har det mojnat rejält kring sverigedemokraterna.

Nu har publiciteten kring partiet halverats till två procent under årets första kvartal. Och det har också gett ett tydligt avtryck i opinionsmätningarna där sd nu ser ut att bli utan riksdagsplats.

De stora partierna har drabbats av övervägande negativ rapportering, enligt Politikerbarometern. Moderaterna dominerar fortfarande, men med högst andel negativ rapportering - bland annat i samband med valfusket i Stockholm.

Socialdemokraterna har fått maka på sig i tidningsspalterna och simmat ur tevebilden. Den uppmärksamhet partiet fått har till stor del handlat om splittring i partiet.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!