- Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Kommunerna får mindre pengar nästa år

Ekonomin bättre än väntat - då behövs inte pengarna.


I år har kommunerna fått extra statsbidrag för att klara lågkonjunkturen. Men nästa år blir det inget med det. Totalt handlar det om tolv miljarder kronor mindre att röra sig om för kommunerna. Pengarna behövs inte, menar finansminister Anders Borg (m).

– Vi har ju sett att kommunerna under förra året hade en bättre ekonomi än vad vi räknade med. Även för 2011 ser det påtagligt starkare ut. Det handlar om att vi reviderar upp skatteintäkterna med i storleksordningen tio miljarder och att verksamheterna blir mer omfattande, säger han till Sveriges Radio.

En ekonomisk prognos från Sveriges kommuner och landsting varnar dock för underskott. Men Anders Borg hänvisar hellre till Konjunkturinstitutets beräkningar.

De kom med sin prognos förra veckan och tror på stigande sysselsättning i kommunsektorn under 2011 och 2012, säger Anders Borg till Sveriges Radio.

Han utesluter dock inte en framtida och mer permanent höjning av statsbidragen till kommunerna och lovar besked om detta inför valet i september.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!