Ulf Dinkelspiel höll fortet för snuset.
1 av 3
Ulf Dinkelspiel höll fortet för snuset. - Foto: Jack Mikrut/Scanpix
Rökförbudet sprider sig i Europa. Jätteläge för snuset?
2 av 3
Rökförbudet sprider sig i Europa. Jätteläge för snuset? - Foto: Staffan Löwstedt/SVD/Scanpix
Det svenska snuset var i mitten på 90-talet utrotningshotat på grund av EU. Nu kommer revanschen.
3 av 3
Det svenska snuset var i mitten på 90-talet utrotningshotat på grund av EU. Nu kommer revanschen. - Foto: BERTIL ERICSON/Scanpix

Snuskriget - Sverige, EU och FN

Regeringen vill exportera snuset till EU, mot FN:s vilja. Ulf Dinkelspiel berättar om hur han räddade den svenska nationalklenoden i EU-förhandlingarna: "För oss var det en given utgångspunkt att svensken skulle fortsätta snusa."


Snuset var en kärnfråga i förhandlingarna mellan EG och Sverige på nittiotalet.

Dåvarande regeringen under statsminister Carl Bildt, med moderate Europaministern Ulf Dinkelspiel i spetsen, fick förhandla hårt för att Sveriges nationalprodukt skulle kunna fortsätta utsätta svenskarnas tandkött för svåra påfrestningar.

Nu, 17 år senare, vill regeringen öppna för export av svenskt snus till övriga EU vilket har orsakat debatt i riksdagen eftersom man anser det strida mot Världshälsoorganisationens ramkonvention om tobakskontroll.

Viktigaste striden

Vi trodde att snuset skulle förbli en svensk egenhet som inte störde någon annan än oss själva. Produkten som kunde stjälpa det svenska EG-medlemsskapet är nu föremål för europeisk lansering.

Kritiker, som miljöpartisten Gunvor Ericsson, ställer sig tveksamma till en massiv snusexport och är inte övertygade om folkhälsonyttan av att låta rökare börja snusa i stället.

Men klart är att det svenska snuset redan har vunnit sin viktigaste strid. Striden som möjliggjorde att snuset fortfarande är vid liv.

Nyheter24 kontaktade Sveriges ansvarige minister från tiden det begav sig, dåvarande Europa- och utrikeshandelsminister Ulf Dinkelspiel.

Var snuset någonsin hotat?

- Det var det, säger Dinkelspiel. EU hade snusförbud och vårt uppdrag var att utveckla ett undantag för svensk del. Det blev en tuff förhandlingshöst.

- I Europa känner de flesta inte till snus så det blev ganska lustigt att vid förhandlingsbordet förklara vad snus var och hur många i Sverige som snusar.

- Från början fanns det inte mycket förståelse och det fanns ett principiellt motstånd mot undantagsregler. Men när vi sedan förklarade närmare och tog fram och visade snuset logs det en del runt bordet.

Vi ska fortsätta snusa!

- Pelle Wendel, Expressens stjärnreporter bjöd mig på min första snus innan presskonferensen. Jag hade sagt till honom att när förhandlingarna var i lås skulle jag tag mig en pris. Jag gick till presskonferensen via toaletten.

Dinkelspiel menar att fajten om snuset var avgörande för att svenskar skulle rösta ja till medlemskap i det EU som då kallades EG.

- Inget EG utan min prilla hette det på den tiden. För svensken var det självklart både sakligt och psykolgiskt. Man tänkte: "Vad har EG med detta att göra?"

- För oss var det en given utgångspunkt att svensken skulle fortsätta snusa.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

1 timme sedan
Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.