... Borgströms och Bodströms s-förslag om våldtäkter är "gammal skåpmat".
1 av 2
... Borgströms och Bodströms s-förslag om våldtäkter är "gammal skåpmat". - Foto: Drago Prvulovic/SCANPIX
Justitieminister Beatrice Ask (m) tycker att...
2 av 2
Justitieminister Beatrice Ask (m) tycker att... - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Ask om s-märkt våldtäktslag: "Gammal skåpmat"

Thomas Bodströms och Claes Borgströms förslag att skärpa straffen för de grövsta våldtäkterna tycker justitieminister Beatrice Ask (m) är bra. Men det är också redan regeringens politik, menar hon.


Justitieminister Beatrice Ask (m) ser inga problem med Bodströms och Borgströms förslag till ny socialdemokratisk politik mot de grövsta våldtäkterna. Men hon tycks mena att socialdemokraterna mest gjort gammal m-politik till sin egen.

Huvuddragen i förslaget finns redan med i den pågående sexualbrottsutredningen. Att skärpa straffet för våldtäkt finns också med i den proposition om skärpta straff för allvarliga våldsbrott som just nu ligger på riksdagens bord.

– Jag saknar konkreta förslag, det är mycket av det här som är skåpmat. Men i stort finns det inget jag inte håller med om, säger Beatrice Ask till Svenska Dagbladet.

Hennes företrädare, Thomas Bodström, skriver tillsammans med advokatkollegan och socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor, Claes Borgström, också att de vill att alla län ska få särskilda våldtäktsmottagningar - som den som finns på Södersjukhuset i Stockholm.

Beatrice Ask däremot menar att det inte handlar om antalet mottagningar. Problemet är snarare att kunskapen bland dem som jobbar i vården är för dålig.

– Där gör vi en landsomfattande satsning just nu, säger Beatrice Ask till SvD.

Och syftar därmed på det arbete som i dag leds av Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala. Myndigheten har regeringens uppdrag att ta fram en handlingsplan för hur man bemöter våldtäktsoffer inom hälso- och sjukvården.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!