Muf-ordföranden Niklas Wykman tänker polisanmäla de skolor som motarbetar politiska kampanjer.
Muf-ordföranden Niklas Wykman tänker polisanmäla de skolor som motarbetar politiska kampanjer. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Unga moderater hotar polisanmäla skolor

Muf-ordföranden Niklas Wykman om att skolorna stänger ute politiska partier: "Det skadar framväxten av politiska idéer."


Skolorna som portar partier

Lista över samtliga gymnasieskolor som inte släpper in politiska partier eller belägger deras besök med kraftiga restriktioner:

Alla kommunala skolor Uppsala

Alla kommunala skolor Ängelholm

Alla kommunala skolor Kristianstad

Alla kommunala skolor Gotland

Alla kommunala skolor Nyköping

Alla kommunala skolor Gävle

Alla kommunala skolor Umeå

ProCivitas Malmö

Jensen gymnasiet Malmö

Polhemsskolan Gävle

Vasaskolan Gävle

Borgarskolan Gävle

Karlbergsgymnasiet Åmål

Peder skrivaregymnasiet Varberg

Danderyds gymnasium Stockholm

Victor rydbergs gymnasium Stockholm

Enskilda gymnasiet Stockholm

Blackebergs gymnasium Stockholm

Jensen Östra Stockholm

Jensen Norra Stockholm

Tyska skolan Stockholm

John Bauer Örebro

Thorén Business school Örebro

Nyköpings Enskilda Nyköping

Thorén gymnasiet Linköping

Marks gymnasium Borås

Samskolan Göteborg

Donners gymnasium Göteborg

Tycho Brahe Helsingborg

Olympia Helsingborg

Filborna Helsingborg

Procivitas Helsingborg

Klippans gymnasieskola Klippan

Väggaskolan Karlshamn

Ehrensvärdska gymnasiet Karlskrona

Trots att såväl Skolverket som utbildningsdepartementet vill att skolorna ska släppa in samtliga politiska partier väljer ett stort antal rektorer att stänga dem ute.

Anledningen är de konflikter som uppstått i samband med att bland annat sverigedemokraterna och nationaldemokraterna besökt skolor runt om i landet.

Men nu reser moderata ungdomsförbundet, Muf, motstånd mot skolorna som portat dem.

– Först var det ett tiotal skolor som sa nej till politiska partier. Nu är det ett 100-tal och snart kanske alla, säger Muf-basen Niklas Wykman.

På en presskonferens på onsdagen lovade han att anmäla alla skolor som förbjudit politiska kampanjer till Skolinspektionen.

Dessutom tänker Muf polisanmäla skolledningar som beslagtar kampanjmaterial, hotar kampanjare eller gör sig skyldig till egenmäktigt förfarande.

Anledningen till att ungmoderaterna sätter hårt mot hårt är att de menar att skolornas agerande skadar demokratin.

– De rektorer som stängt ner sina skolor för kampanj har ingen kunskap om hur de politiska partierna fungerar. De skiter i demokratin och de skiter i eleverna, säger Niklas Wykman.

Han menar att återväxten i partiernas ungdomsförbund - och därmed i förlängningen partierna - är beroende av att de får vara ute på skolor och kampanja.

– Av de unga riksdagsledamöterna som valdes 2006 är tolv av fjorton värvade under en skolkampanj. Av dem som är valda till Muf:s förbundsstyrelse är elva av tolv värvade på en skola. Jag värvades under en skolkampanj och jag känner ingen i politiken som inte är det, säger Muf-ordföranden Niklas Wykman.

– Om skolorna stänger ner för oss innebär det att de stänger ner de politiska partierna. Medlemsvärvningen blir lidande och inom 3-4 år har kanske ungdomsförbunden försvunnit. Vilka tänker sig dessa rektorer ska debattera i valet 2014?

/
/
Muf
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.