- Foto: FREDRIK PERSSON/Scanpix

Blockbytarna kan avgöra valet

Kampen står om de lättrörliga väljarna i mitten. Och miljöpartiet och moderaterna är de stora magneterna för blockbytare.


En Sifomätning som presenteras i Svenska Dagbladet visar att en knapp femtedel av de som i dag sympatiserar med de rödgröna respektive borgerliga partierna kan tänka sig att byta block i valet. Det innebär att det är de osäkra väljarna som kan avgöra maktkampen i höstens val till riksdagen.

– De stora partierna som socialdemokraterna och moderaterna ägnar sig åt djupa studier av den här gruppen, säger Carl Melin, som är opinionschef på pr-firman United Minds.

I det rödgröna blocket är miljöpartiet och socialdemokraterna dragplåster för de osäkra väljarna. Tio procent av de borgerliga väljarna skulle kunna tänka sig att rösta på s. Men nästan lika många, nio procent, kan tänka sig en röst på mp.

Trots att de gröna alltså bara är en tredjedel så stora som socialdemokraterna utövar de lika stor dragningskraft på de väljare som kan tänka sig att hoppa mellan blocken.

– Det här har vi ju hoppats och trott. Det är ju det vi tillför i det rödgröna samarbetet: vi kan locka väljare över blockgränsen, säger miljöpartiets partisekreterare, Agneta Börjesson till SvD.

Med sakfrågor som lockar mittenväljare - sänkt arbetsgivaravgift för småföretag, sänkt moms i tjänstesektorn och skydd för integriteten på nätet - vill miljöpartiet nu fortsätta sitt segertåg.

– Det kan locka frihetliga väljare från alla partier, men kanske särskilt besvikna folkpartister och centerpartister, säger hon till SvD.

Men Sifomätningen visar också att det gamla högerspöket moderaterna är det alliansparti som lockar flest blockbytare.

Väljare som alltså kan tänka sig att direkt ta steget från något av partierna på vänsterkanten till moderaterna utgör tillsammans nio procent av dem som ska rösta rödgrönt.

– Det betyder att vi har ett särskilt ansvar för att vinna väljare över blockgränsen, konstaterar moderaternas partisekreterare Per Schlingmann för SvD.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!