Kinesisk popsångerska vädjar till Reinfeldt

Superstjärnan Wei Wei har en tvist med svenska Skatteverket. Nu ber hon statsminister Fredrik Reinfeldt om hjälp.


Den kinesiska popsångerskan Wei Wei som varit bosatt i Tyringe, Hässleholms kommun, och i Stockholm hotas av en skattesmäll i Sverige sedan hon hamnat i klinch med Skatteverket.

Wei Wei vänder sig nu direkt till statsminister Fredrik Reinfeldt och vädjar om hjälp.

Bland annat påstår Wei Wei att Skatteverket olagligt har konfiskerat hennes tillgångar i Sverige.

– Mitt namn är Wei Wei, jag är en posångerska i Kina. Jag var gift med Michael J Smith (pianist född i USA, 1938, och bosatt i Sverige sedan 1974). Jag har bott mestadels i Kina och delvis i Sverige (1999-2003 Tyringe, 2003-2007 Stockholm).

Tillsammans med mina barn lärde jag mig älska landet steg för steg. Men nu känner jag mig exploaterad av byråkratin. För att Skatteverket helt enkelt inte tycks respektera den juridiska processen.

Skatteverket har sköntaxerat Wei Wei på 50 miljoner kronor.

Wei Wei skriver vidare att länsrätten avslagit skattemyndighetens krav eftersom det bygger på översättningar av texter på nätet, och uppgifter från en person som bor i Kina.

Enligt ett avtal mellan Kina och Sverige ska den som jobbar och bor i båda länderna betala skatt i det land där man har störst inkomster. I Wei Weis fall Kina, menar hon.

2003 skilde sig Wei Wei från Michael J Smith och flyttade till Stockholm där hon under en tid samarbetade med bland andra Abbasångare Benny Andersson och ett svenskt "dream team" som lanserade Wei Wei som "En kinesisk popsångerska - made in Sweden". En lycklig tid.

Men nu säger hon sig ha gett upp hoppet om den svenska rättvisan och säger att vårdnadstvisten och den juridiska tvisten med Skatteverket går hårt också åt hennes tre barn.

– Jag gjorde inget fel. jag kan inte förstå varför de beslagtagit min egendom. Jag är väldigt ledsen och vet inte hur jag ska förklara det här för mina tre pojkar. Jag tror att du kan hjälpa mig att ge mig och mina pojkar rättvisa, skriver Wei Wei till statsminister Fredrik Reinfeldt.

Kinas mest populära sångerska:

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

Stort vinstlyft för SEB

Ett högre räntenetto och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfter storbanken SEB:s vinst i första kvartalet mer än väntat. Men efterfrågan på krediter fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.

Ökad vinst för Volvo Cars

Volvo Cars vinst ökade rejält. Omsättningen gick dock ned. Var femte bil från Volvo är nu en elbil.

Lägre vinst för Husqvarna

Husqvarna, tillverkare av trädgårdsmaskiner, gjorde en vinst på 1 930 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 2 364 miljoner kronor samma period i fjol.