Niklas Wykman, Muf
1 av 6
Niklas Wykman, Muf - Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Adam Cwejman, Luf
2 av 6
Adam Cwejman, Luf - Foto: Alexander Fyrdahl
Magnus Andersson, Cuf
3 av 6
Magnus Andersson, Cuf - Foto: Ulf Palm/Scanpix
Maria Ferm, Grön ungdom
4 av 6
Maria Ferm, Grön ungdom - Foto: Pressbild
Jytte Guteland, Ssu
5 av 6
Jytte Guteland, Ssu - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Charlie Weimers, Kdu
6 av 6
Charlie Weimers, Kdu - Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Så tar ungdomsförbunden debatten mot sd

Nyheter24 har tagit del av ungdomsförbundens tre bästa bästa argument mot sverigedemokraterna och låtit Sandro Wennberg, projektledare på pr-byrån Westander, skärskåda argumenten.


Ungdomsförbundens samlade argument

– Generellt måste man som debattör fundera på drivkraften hos sd och deras potentiella väljare. Det handlar främst om det politiska martyrskapet, soffliggarrösterna och arbetslösa män mellan 30-40 år, säger Sandro Wennberg till Nyheter24.

– Det finns hos många medborgare en känsla av otrygghet kring arbete, kriminalitet och så vidare - som är betättigad och måste erkännas av politiker. Dessa potentiella väljare attraheras starkt av martyrskapet, därför är det viktigt att man som politiker levererar lösningar och inte diskuterar huruvida sverigedemokraternas siffror stämmer eller inte för då spelar man bara på deras planhalva.

Jytte Guteland, Ssu:

1. Sd tar fokus från de stora samhällsproblemen som arbetslöshet och engagerar sig i stället åt att separera människor beroende på hudfärg eller religion. Det är både Sverigefientligt och människofientligt.

2. Sd säger att "ombytlighet mellan kvinnor och mäns traditionella roller skadar barnen". Man vill också begränsa kvinnors rätt till abort. Det är kvinnofientligt.

3. Sd är okunniga om ekonomisk politik, de vill exempelvis sänka skatten kraftigt utan att säga hur mycket eller vem som ska betala detta. Det är välfärdsfientligt

Ida Gabrielsson, Ung vänster:

"Först och främst innebär det alltid en förlust att debattera med Sd. Det leder till att de bestämmer den politiska agendan med irrelevanta frågor som påverkar partiledardebatter och mycket annat."

1. Sd pekar ut invandringen som ett övergripande problem, vilket är felaktigt. Frågan är irrelevant och enligt en SIFO-undersökning i mars tycker endast 3 % av väljarna att invandringsfrågan är viktig inför valet.

2. När Sd deltar i debatter vänder de alla ämnen till att handla om invandring, vilket är ett demokratiskt problem. Väljarna har rätt till en seriös politisk diskussion med öppna utgångspunkter.

3. De viktiga frågorna inför valet är välfärden och jobben, något som Sd har en grund och dålig politik för (eftersom de just lägger fokus på invandringen).

Maria Ferm, Grön ungdom:

Ferm framhåller vikten av att inte möta Sd med enkla svar på komplexa problem utan eftersträvar en mer djupgående diskussion med tyngdpunkt på följande frågor:

1. Det finns inget samband mellan etnicitet och kriminalitet.

2. Sveriges framtida välfärd är beroende av ökad invandring.

3. Människor är lika mycket värda och det svenska samhället genomsyras av strukturell diskriminering.

Adam Cwejman, Luf:

"Professionella politiker tappar ofta fattningen i debatt med Sd. De blir indignerade och otrygga i sin argumentation. De ska behandlas som alla andra då går det som bäst."

1. Invandring sett i det korta perspektivet kostar alltid, men betalar sig väl i det längre perspektivet.

2. Det är inte migranterna det är fel på, det är systemet som går fel. Systemet - inte person eller kultur.

3. Sd vill bygga sammanhållning på ett cirkelresonemang. Ett samhälle måste bygga på principer - Sd:s innehåll är inte rådande normer.

Charlie Weimers, Kdu:

"Alla partier måste identifiera sin egen roll och uppgift utifrån sin egen politiga utgångspunkt."

1. Som borgerligt sinnad väljare är sd inget alternativ - de är ett folkhemsvurmande och främlingsfientligt parti. SD är en hittepåvariant av svenskt femtiotal som är en omöjlig politik.

2. Varför motsätter de sig instegsjobb när detta får in invandrare på arbetsmarknaden. Det visar att de inte vill göra invandrare till del av svenska samhället.

3. Deras motstånd till arbetskraftsinvandring  går emot vad nästan varje nationalekonom säger. De vill ge bättre vård till mormor utan arbetskraft och det håller inte. De lovar guld och gröna skogar utan att kunna leverera. De har ofinansierade förslag för 40 miljarder. De är ett oseriöst alternativ.

Magnus Andersson, Cuf:

1. Deras politik kommer att rasera Sveriges ekonomi, stängda gränser ger mindre handel, särskilt med de länder där många nya invandrare kommer från. Det ger mindre pengar och därmed färre jobb, sämre skola och svårare att klara klimatutmaningen.

 2. Sverigedemokraterna tror att alla lösningar handlar om att slänga ut invandrare, men för att vara ärlig: Tror ni vi får fler företag, fler bostäder och bättre kollektivtrafik av att de människor som många gånger driver företag och tar jobb som många andra inte vill ta kastas ut ur landet?

3. Sd:snack om att invandrare är sämre än svenskar är inte bara fel, det är dessutom ett sätt att inte diskutera vad vi egentligen behöver göra för att skapa fler jobb, exempelvis sänka arbetsgivaravgifter och skrota Lagen om anställningsskydd.

Niklas Wykman, Muf:

1. Bara med jobb kan vi lösa integrationsproblemen i Sverige. Vi tog oss igenom finanskrisen med fler jobb och nu utmanas arbetslinjen av ett vänsterexperiment. I grunden handlar valet om Sverige ska byggas starkt genom jobb eller om vår framtid och ekonomi ska riskeras av stora bidragshöjningar.

2. Moderaterna älskar alla jobb och tycker att alla jobb är värdefulla. Att jobba är att göra något bra för sig själv men också att bidra till att göra Sverige och framtiden bättre. Alla jobb behövs lika mycket och speciellt ska politikens uppgift vara att hjälpa dem som har svårt på arbetsmarknaden att få ett jobb. Därför vill vi fortsätta att göra det billigare och enklare att anställa människor som har svårt att få jobb.

3. Vi vill bland annat utöka RUT-avdraget så att det blir enklare att använda, ger fler unga jobb och stimulera till att fler företag startas. Vänsterexperimentet vill avskaffa det helt och förpassa tusentals människor till arbetslöshet eller osäkra svartjobb. Ofta gäller det många som kommer från andra länder som redan har en svag ställning på arbetsmarknaden.

Se sverigedemokraternas Erik Almqvist debattera mot miljöpartiets Maria Ferm:

/
/
/
/
KDU
/
Luf
/
/
/
Muf
/
/
SSU
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.

Kriminella använder Foodoras kläder vid brott

Matleverantören Foodoras kläder och väskor utnyttjas gång på gång av kriminella som förklädnad när de begår brott, visar P4 Göteborgs granskning.

Glatt på Asienbörserna

De ledande börserna inledde alla torsdagshandeln i dur i ett läge där investerarna ändå fortsatt håller ett vakande öga på händelseutvecklingen i Mellanöstern.

Stopp för fler hotell i Amsterdam

1 timme sedan
Den som vill bygga nya hotell gör bäst i att söka sig någon annanstans än till Amsterdam.

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

2 timmar sedan
Den assyriske biskop som knivhöggs vid ett dåd i en kyrka i västra Sydney tidigare i veckan meddelar att han förlåter den som attackerade honom.