- Foto: Juha ROININEN/AP/Scanpix

Malmström: Ge flyktingbarn eget ombud

Avvisning ska ske på ett värdigare sätt.


Svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström (fp), med ansvar för bland annat migrationsfrågor, vill ge alla ensamkommande flyktingbarn ett eget ombud. I nuläget ser det olika ut i olika europeiska länder. I Sverige har alla minderåriga en god man, i till exempel Grekland kan barn utvisas efter bara en kort intervju med polisen.

Saknar de minderåriga skyddsskäl ska det dessutom, till skillnad från i dag, gå till på ett värdigt sätt när de skickas hem.

Det är en del av innehållet i den plan Malmström presenterar på torsdagen för att möta den strida ström - närmare 100 000 årligen - av minderåriga som ensamma tar sig till Europa.

– Flera länder har krävt att jag ska föreslå en gemensam metod för att bedöma ålder. Jag gör inte det. I dag finns inga säkra metoder. Resultaten från olika tand- och handledsundersökningar slår fel på plus eller minus två år, säger Cecilia Malmström till DN.

Över huvud taget poängteras vikten av ökad kunskap om åldersbedömningar i Malmströms plan och på sikt ska nhya riktlinjer utvecklas.

– Planen ska ses som ett första steg, säger Kristina Lindahl, sakkunnig vid EU-kommissionen, till DN.

/
EU
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!