Onsdag 21 Apr
Stockholm

EU ska inte förhandsgranska svenska budgetförslag

"Det kanske blev det intrycket nu under nåt tillfälle, och det kanske kommissionen bidrog till."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Förslaget om att EU-kommissionen ska förhandsgranska budgetsförslag innan de läggs fram i nationella parlament kommer inte att genomföras.

Det har EU:s finansministrar enats om efter diskussion, menar finansminister Anders Borg (m).

– Det är inte så att kommissionen ska granska vår budgetpolitik, det kanske blev det intrycket nu under nåt tillfälle, och det kanske kommissionen bidrog till, men nu har de varit väldigt tydliga med att något sådant är det inte frågan om, säger han till Sveriges Radios Ekot.

Däremot ska Sverige skicka mer aktuella finansiella siffror till EU-kommissionen framöver, för att de bättre ska kunna granska den ekonomiska politiken.

Det största orosmomentet inom EU är den höga skuldsättningen, då flera länder har skulder motsvarande 80-90 procent av det samlade värdet av varor och tjänster i landet. EU-gränsen går vid 60 procent.

– Skuldnivåerna är kanske mer farliga än vad man kanske tidigare föreställde sig. Jag tror att det finns en betydande insikt om att det är svårt att värja sig från skuldaritmetiken, den är hård och brutal, säger Anders Borg till Ekot.

Kommentera
Kopiera länk
Dela