Tisdag 5 Jul
Stockholm

Inte fel att neka sverigedemokrater

Det är okej att porta sverigedemokraterna från skolor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STENUNGSUND. Frågan har varit hett omdebatterad på skolor och i kommuner runt om i landet. Men det blev bohusländska Stenungsund som fick sätta prejudikatet.

Det är tillåtet att neka vissa partier tillträde till kommunala skolor, meddelade justitieombudsmannen, JO, i ett beslut på måndagen, uppger Göteborgs-Posten.

Det var i slutet av april som kommunalpolitikerna i ett oenigt bildningsutskott fattade beslutet att enbart partier som är representerade i riksdagen eller kommunfullmäktige ska få rätt att sprida information på Stenungsunds skolor.

Det var ett sätt att blockera skolan för sverigedemokratisk ungdom - Sdu.

Några dagar tidigare hade Skolverket gått ut med rekommendationen att skolor inte bör stänga ute politiska partier som vill informera inför höstens val.

Bildningsutskottets ordförande, folkpartisten Erik Söderberg, reserverade sig mot beslutet.

Sdu anmälde dock kommunen till justitieombudsmannen - som dock inte finner att något brott begåtts.

Eftersom en skola inte räknas som allmän plats, finns det ingen laglig rätt för partier eller någon annan att sprida muntlig eller skriftlig information, skriver GP.

Tvärtom måste en skola, av praktiska skäl, ha rätt att begränsa antalet politiska partier som bjuds in, under förutsättning att urvalet görs enligt objektiva kriterier, anser JO.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.