Statsvetaren Tommy Möller tror att sossarna kan vinna valet - trots att de gör riktigt dåligt ifrån sig.
1 av 2
Statsvetaren Tommy Möller tror att sossarna kan vinna valet - trots att de gör riktigt dåligt ifrån sig. - Foto: Anders Wiklund/SCANPIX
Statsvetaren Henrik Oscarsson tycker att man ska ta historisk statistik med en nypa salt.
2 av 2
Statsvetaren Henrik Oscarsson tycker att man ska ta historisk statistik med en nypa salt. - Foto: Privat

Statsvetaren: S floppar - vinner ändå

Statsvetaren Tommy Möller tror att socialdemokraterna kan vinna valet - trots att partiet går mot sitt sämsta resultat någonsin.


Ända sedan toppnivån november 2007 har socialdemokraternas ställning i opinionen försvagats - mätning för mätning.

Nu ligger de en bit under nivån vid valet 2006 – men tillsammans med sina samarbetspartier kan de ändå vinna valet.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, säger till Svenska Dagbladet att situationen är märklig.

– Tittar man på historisk valstatistik så brukar socialdemokraterna tappa i valrörelser. Det skulle i så fall innebära att s riskerar att göra sitt kanske sämsta val någonsin sedan demokratins införande. Och ändå med hjälp av sina samarbetspartier få majoritet och bilda regering och tillsätta statsministerposten. Det är naturligtvis en ovanlig och märklig situation, säger han till SvD.

Under torsdagen kom SCB:s partisympatimätning - som historiskt brukar vara bäst på att pricka valvinnaren. I år tar de rödgröna makten - om man ska tro SCB.

– Tio av tio gånger har det nog varit så. Men historisk statistik ska man ta med en nypa salt men det ser så klart bättre ut nu för de rödgröna än innan, säger statsvetaren Henrik Oscarsson, vid Göteborgs universitet, till SvD.

Han är förvånad över att de rödgröna tar en så stor ledning i mätningen, 50, 2 procent mot allianspartiernas 44.2 procent.

I flera andra mätningar den senaste tiden har blocken legat jämsides och i vissa har till och med alliansen haft ledningen.

Den dramatiska skillnaden kan förklaras av att opinionen just nu är i kraftig rörelse och att SCB:s sätt att mäta skiljer sig från de andras.

– SCB använder sig av ett befolkningsurval, medan telefonbolagen slumpvis ringer upp folk. En förklaring till resultatet kan vara skillnaden i metoden, säger Henrik Oscarsson till SvD.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!