Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Centern ratar invandrare

- 14/06/2010, 09:26 -

Claudio Bresciani / SCANPIX

Centerpartiet har minst andel utlandsfödda kandidater på sina valsedlar. Trots att partiet de senaste två valrörelserna lovat att öka andelen har den i stället minskat.

SCB:s granskning - på uppdrag av Sveriges Radio - visar att centerpartiet är det parti som har minst antal invandrade kandidater. Till och med färre än sverigedemokraterna i kommunalvalen.

Muharrem Demirok, kommunalråd för centern i Linköping,  tycker inte att det är så konstigt att andelen utlandsfödda är låg.

– Vi har en medlemskår som består av väldigt mycket boende i orter där det inte finns människor med utländsk bakgrund. Väldigt mycket landsbygdsboende, väldigt mycket äldre personer och vi lider av. Vi har svårt att rekrytera nya medlemmar och så ser det ut i samtliga politiska partier, säger Muharrem Demirok till Sveriges Radios Ekotredaktion.

I riksdagsvalet är fem procent av centerpartiets kandidater födda utanför Sverige. Bland dem som kandiderar i kommunvalet är andelen utlandsfödda ännu lägre - fyra procent.

Centern är sämst av alla partier och de rödgröna är bättre än de borgerliga. Bäst i klassen är vänsterpartiet med 15 procent - bara en procent lägre än genomsnittet i befolkningen.

Per Strömblad, statsvetare på Institutet för framtidsstudier och Linnéuniversitetet, menar att det är en viktigt demokratifråga att ha utlandsfödda på valsedlarna.

– Det blir ett störande inslag i en demokrati om vissa grupper systematiskt utesluts från de fora där viktiga politiska beslut fattas. Det är ytterst en rättvisefråga och en fråga om förtroende för hela det politiska systemet, säger han till SR.